BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Tužilaštvo BiH: Napad na Avdu Avdića legalan čin!?

Povodom izvještaja Federalne televizije (FTV) o navodnom incidentu i napadu osiguranja glavnog tužioca Tužilaštva BiH Mirolada Barašina na novinara Avdu Avdića, Tužilaštvo BiH saopćilo je da je osiguranje reagiralo u skladu s pravilima službe osiguranja štićene osobe.

Osiguranje je onemogućilo približavanje štićenoj osobi, u skladu s pravilima zaštite osoba, koju po zakonu provode djelatnici Odjela za zaštitu osoba i objekata, pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu -SIPA i Direkciji za koordinaciju policijskih agencija BiH, tvrde u Tužilaštvu BiH.

Ova bh. institucija u obrazloženju navodi da nikakvog fizičkog zlostavljanja niti neprimjerene upotrebe sile nije bilo te je Tužilaštvo BiH osudilo bilo kakve iskonstruirane pokušaje stvaranja incidenta.

Konstantno nezakonito praćenje glavnog tužioca, kao i nasrtaje i ugrožavanje sigurnosti glavnog tužioca Milorada Barašina smatramo krajnje neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem, tako da je Odjelu za zaštitu osoba i objekata pri SIPA-i, kao i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH prijavljeno višednevno neovlašteno praćenje glavnog tužioca od novinara FTV-a, kao i pokušaja ugrožavanja njegove sigurnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Informer.ba