Svijet Vijesti

Tužilaštvo predložilo vođenje dva procesa protiv Ratka Mladića

Tužilaštvo Haškog tribunala (ICTY) zatražilo je da se važeća optužnica protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića podijeli na dvije i predložilo je vođenje dva procesa protiv njega, saopćio je u srijedu ICTY. Tužilaštvo traži da se optužnica podijeli na optužnicu za zločine u Srebrenici i drugu za zločine u Sarajevu, opštinama u BiH i za uzimanje međunarodnih talaca.

Traži se takođe da se prvo održi proces o optužnici za Srebrenicu i da se optužbe za Srebrenicu prošire i na zločine počinjene u selu Bišina.

Tužilaštvo u objašnjenju navodi da je Mladić uhapšen gotovo na kraju mandatu Tribunala, da je neophodno zadovoljenje pravde za žrtve, da suđenje treba da počne što prije kao i zbog eventualnog pogoršanja zdravstvenog stanja Mladića.

”Podjela optužnice i vođenje dva procesa bilo bi u najboljem interesu pravde”, istakao je u zahtjevu glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz.

U zahtjevu se ističe da ako sudsko vijeće odobri podjelu važeće optužnice i održavanje dva odvojena procesa, onda tužilaštvo namjerava da najprije počne s optužnicom za zločine u Srebrenici.

”Tužilaštvo smatra obje optužnice podjednako važne, ali pragmatični i bitni razlozi postoje za početak suđenja za Srebrenicu’‘, navedeno je u zahtjevu.

Prema procjeni tužilaštva, iznošenje dokaza protiv Mladića za zločine u Srebrenici moglo bi da se okonča za godinu dana .

Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine, druga 16. novembra 1995. godine, zatim je optužnica izmijenjena 8. novembra 2002. godine a druga je izmijenjena 1. juna ove godine.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Haški tribunal tereti Mladića za genocid u dvije tačke optužnice kao i za progone, istrebljenje, ubistvo, deportaciju, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a u Sheveningen je prebačen 31. maja.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Mladić je odgodio izjašnjavanje o krivici, a 4. jula je udaljen iz sudnice zbog ometanja sjednice te se nije izjasnio o krivici. Prema pravilima Tribunala, u spis upisano da se Mladić ne osjeća krivim.

Mladićev glavni branilac je beogradski advokat Branko Lukić, postavljen 22. jula.

 

Fena/Informer.ba