Region Udarno Vijesti

Tužioci traže 28 godina zatvora za Šešelja: Propagandom mržnje podsticao je krvave zločine

Tužioci Haškog tribunala (ICTY) zatražili su danas na suđenju Vojislavu Šešelju da mu sudije izreknu kaznu od 28 godina zatvora zbog “zločina nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine”.

Na kraju završne riječi, tužilac Matijas Markušen ponovio je da je Šeseljeva krivica dokazana i zatražio od sudija da Šešelja proglase krivim po svih devet tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine protiv čovječnosti – progon nesrba na politikoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premještanje,“ kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Prema optužnici, Šešelj je “govorom i propagandom mržnje” počinio progon Hrvata iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci, dok su ostale zločine fizički počinili dobrovoljci SRS koje je on regrutovao, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima, organizovao i poslao na ratišta, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje Velike Srbije.

Šešelj, koji se brani sam, svoju završnu riječ izložit će iduće nedjelje od 12. do 15. marta.

 

Onasa/Informer.ba