BiH Top Vijesti

Tužiteljica unaprijeđena tokom trajanja uslovne kazne

Ivanka Stanić unaprijeđena je na poziciju glavne kantonalne tužiteljice u Posavskom kantonu tokom trajanja uslovne kazne i u vrijeme dok se protiv nje vodio disciplinski postupak, čime je zanemarena preporuka Evropske komisije, otkriva BIRN Bosne i Hercegovine.

Ona je u junu 2019. godine u Orašju automobilom udarila u motor Leonarda Kneževića, koji je tada zadobio teže tjelesne povrede. On je nakon nesreće dobio prijeteće poruke da povuče svoj iskaz u pismu s metkom, za što još uvijek traje istraga ko ga je poslao.

Leonardo Knežević za BIRN BiH kaže da je u saobraćajnoj nesreći zadobio teške tjelesne povrede – da mu je slomljena butna kost na dva mjesta, te operacijom ugrađena šipka s kojom će živjeti do kraja života. Dodao je da je liječenje trajalo godinu i po.

Dok je krivični postupak protiv Stanić bio u toku, Knežević je dobio prijeteće pismo s metkom u koverti, u kojem se od njega tražilo da povuče izjavu protiv tužiteljice.

Slučaj je prijavio tužilaštvu, ali do danas nije riješen.

On vidi dvije mogućnosti u slanju pisma – da tužiteljici neko želi pomoći ili odmoći.

Knežević naglašava i da osjeća dozu straha te da se nakon prijetećeg pisma ne usuđuje kretati sam.

Krajem 2021. godine Stanić je pravosnažno osuđena na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine.ako ne počini novo krivično djelo.

Disciplinski tužioci smatrali su da je Stanić nesrećom i presudom nanijela štetu ugledu tužilačke funkcije, pa su protiv nje podigli tužbu.

Ali članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) su u aprilu ove godine, prije nego što je disciplinski postupak i okončan, unaprijedili Stanić na poziciju glavne kantonalne tužiteljice.

Na taj način su zanemarili preporuku Evropske komisije da se razmotre obustavljanja napredovanja do okončanja disciplinskog postupka. U posljednjem izvještaju Komisije problematizira se mogućnost napredovanja tokom disciplinskih postupaka, zbog čega VSTV sada mijenja svoje procedure, BIRN BiH može potvrditi.

BIRN BIH/Informer.ba