BiH Crna hronika Vijesti

Tuzla: Ukradeno zvono sa zvonika kapele

U periodu od 17. do 29. siječnja u mjestu Breške u općini Tuzla sa zvonika kapele na mjesnom groblju od strane jedne ili više nepoznatih osoba demontirano je i otuđeno mesingano zvono.

 O događaju je obaviješten kantonalni tužitelj, a uviđaj su izvršili službenici Odjela krim policije Policijske uprave Tuzla, koji rade na rasvjetljavanju i dokumentiranju navedenog događaja, te pronalasku i identifikaciji izvršitelja, navode iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Nova kapela sv. Filipa i Jakova, koja pripada župi Breške izgrađena je 2008. godine, a materijalna vrijednost ukradenog zvona je između 3.500 i 4000 KM.

Inače, ovo je samo jedna u nizu provala i krađa u ovoj župi. Do sada su u nekoliko navrata vršene provale u župnikovu kuću i skidani oluci sa crkve.

Svaki put do sada policija je izlazila na lice mjesta. Međutim, nadležne institucije ne rješavaju ove probleme i to samo daje podstrek lopovima. U javnost treba dati informacije o tome tko su oni, kako bi se spriječili novi slučajevi“, izjavio je ogorčeni brežački župnik i dekan Tuzlanskog dekanata fra Franjo Martinović.

 

Fena/Informer.ba