Svijet Vijesti

U Afganistanu poginulo 15 civila većina djeca

Najmanje 15 osoba, većinom djece, poginulo je danas u eksploziji bombe pokraj puta na jugu Avganistana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Isti izvor navodi da su osmoro djece, četiri žene i tri muškarca poginuli kada je njihovo vozilo naletilo na bombu u regionu Hadži Lahore u provinciji Kandahar, “rodnom mjestu” talibana i jednoj od najopasnijih u zemlji.

Još šest civila povrijeđeno je kada su gerilci otvorili minobacačku vatru u istočnoj provinciji Kunar, u blizini granice sa Pakistanom, navodi se u saopštenju.

Misija UN u Avganistanu /UNAMA/ saopštila je da je u sukobima u Avganistanu u maju poginulo 368 civila, a 593 je ranjeno.

Više civila ubijeno je u maju nego u bilo kojem drugom mjesecu od 2007. godine kada je UNAMA počela da dokumentuje civilne žrtve“, rekla je Žoržeta Ganjon, direktor UNAMA za ljudska prava.

Veoma smo zabrinuti da će se broj civilnih žrtvava povećati tokom ljeta kada u Avganistanu počinje sezona sukoba i kada je broj žrtava najveći. Sve strane trebalo bi da ulože napore da se izbjegnu civilne žrtve“, rekla je ona u saopštenju.

 

Fena/Informer.ba