BiH Top Vijesti

U akciji SIPA-e uhapšena i šefica UIO Jelena Majstorović

Među šest uhapšenih u današnjoj akciji SIPA-e je i Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje krijumčaranja i prekršaje u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BIH u Banjoj Luci.

Ona je nakon hapšenja, u pratnji dva advokata, prevezena u Tuzlu gdje će inspektori SIPA-e izvršiti kriminalističku obradu nakon čega će tužitelj odlučiti o prijedlogu daljnjih mjera.

Hapšenja i pretresi stambenih i poslovnih objekata su izvršeni na području Banja Luke, Bosanske Gradiške i Prnjavora.

U ovoj akciji je uhapšeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i “Primanje dara i drugih oblika koristi“ propisana Krivičnim zakonom BiH.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije, 13 satova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Prema ranijem pisanju Capital.ba, Majstorović je javnosti poznata po tome što je tokom 2017. i 2018. godine, skupa sa kolegom Radenkom Popovićem zvanim Pop, najmanje deset puta iskoristila svoju poziciju i ucjenjivala trgovace tražeći im mito. Istraga je pokazala da su u najmanje četiri slučaja trgovcima nezakonito oduzeli nakit vrijedan više od 200.000 maraka.

Majstorović je od 2020. godine postala šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banja Luka, a do sada je u Upravu za indirektno oporezivanje uspjela zaposliti i kćerku Janu Majstorović.