BiH Vijesti Zdravlje

U BPK Goražde trenutno devet pozitivnih na koronavirus

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde već četvrtu sedmicu zaredom bilježi se blagi porast broja oboljelih od koronavirusa. potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo ističe da je u protekloj sedmici testiran 61 uzorak, od kojih je bilo devet pozitivnih.

– U istom periodu oporavile su se tri osobe, dok je trenutno devet aktivnih slučajeva. Uglavnom, radi se o blažim respiratornim simptomima i sve osobe su na kućnom liječenju i nije bilo potrebe za hospitalizacijom. Treba naglasiti da je uglavnom riječ o vakcinisanim osobama koje imaju blaže kliničke simptome – kazala je dr. Bičo.

Kada je riječ o indikatorima prenosa virusa u zajednici, sedmična incidenca iznosi 13 i nalazi se na nivou 1, dok je nešto veći udio pozitivnih testova koji iznosi 7,7.

– Uglavnom se testiraju osobe koje imaju simptome. Iako se radi o omikron varijanti, odnosno njegovoj podvarijanti koja je infektivnija i lakše se prenosi, ona može izazvati i komplikacije kod osoba koje imaju komorbitete, starije osobe i hroničari. Vakcinisani imaju blaže simtome od nevakcinisanih osoba, a preporuke je i da se osobe koje su primile tri, vakcinišu i četvrtom dozom – naglasila je ona.

Upozorila je kako se očekuje da će broj novozaraženih i dalje rasti.

– S obzirom na to da su godišnji odmori i veća je frekvencija ljudi iz raznih dijelova svijeta, očekivati je da dođe do porasta novozaraženih, a novi val se očekuje u jesen, što nije ništa novo. Mi već treću godinu živimo sa Covidom -19 i u skladu s tim se trebamo i ponašati. Ukoliko se pojave simptomi, izolovati se i kontaktirati ljekara i obavezno se vakcinisati, jer vakcina štiti od težih oblika virusa i smrtnosti, ali nažalost interes za imunizacijom je veoma mali iako se odvija u kontinuitetu – napomeula je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Dodala je da Zavod raspolaže sa dovoljnim količinama vakcina Pfizer i Sinofarm te da se distribucija iz Federalnog Zavoda vrši u skladu s potrošnjom vakcina.

Na području BPK Goražde do sada je ukupno vakcinisano 9.440 ili 52,4 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, revakcinisano je 8.943 ili 49,7 posto, booster dozu primilo je 1.887 građana, a tri osobe vakcinisane su četvrtom dozom.

 

Fena/Informer.ba