BiH Top Vijesti

U četvrtak iznošenje žalbe na presudu Ramiza Drekovića za zločine u Kalinoviku

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice zakazano je ročište na kojem će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijeti žalbu na prvostepenu presudu kojom je Ramiz Dreković oslobođen optužbi za zločine na području Kalinovika 1995. godine.

Optužnica tereti Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine u mjestu Bjelimići u općini Konjic – naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći, a žalbena sjednica je zakazana za četvrtak, 26. oktobar.

Nastavak iznošenja završnih riječi odbrana u predmetu Balaban Ranko i ostali, koji su optuženi za zločine počinjene u Bosanskom Novom, zakazan je za srijedu, 25. oktobra. Pored Balabana, u ovome predmetu optuženi su Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Isti dan je planirano da Odbrana Ranka Draškića, kojem se sa Savom Manojlovićem sudi za zločine počinjene na području Ilijaša, iznese završnu riječ.

Draškić i Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Ove sedmice će biti nastavljena suđenja za zločine počinjene i u drugim gradovima, javlja Detektor.ba. 

Ove sedmice će biti nastavljena suđenja za zločine počinjene i u drugim gradovima, javlja Detektor.ba.