BiH Politika Top Vijesti

U Doboju počeo sastanak predstavnika SNSD-a i lidera stranaka Osmorke

Visoki dužnosnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i predstavnici osam stranaka s kojima je potpisan sporazum o koalicionom djelovanju na državnom nivou stigli su u Doboj na sastanak kada bi trebali nastaviti razgovore o implementaciji izbornih rezultat.

Na sastanak su došli lider SNSD-a Milorad Dodik kao i njegovi bliski saradnici Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Obren Petrović, Sanja Vulić, Boris Jerinić kao i Denis Šulić koji je, ranije je najavljeno, trebao biti predloožen za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Lideri Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za BiH Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević i Semir Efendić također su stigli u hotel Integra gdje se održava sastanak.

Ranije su Ogrešević i Efendić najavili moguće napuštanje koalicije zbog retorike Dodika kao i usvajanja Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS kojeg je Ustavni sud BiH stavio van snage 22. septembra.

Predstavnici osam stranaka koje su dio koalicije s SNSD-om i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) jučer su imali sastanak u Zenici kada je rečeno da će doći do prolongiranje imenovanja Vijeća ministara BiH dok se ne riješe otvorena pitanja.

 

Fena/Informer.ba