Svijet Udarno Vijesti

U Hagu optuženici za najveće zločine se nesmetano druže!

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, u pritvoru se video i razgovarao sa Vojislavom Šešeljem, liderom SRS, i Veselinom Šljivančaninom, potpukovnikom bivše JNA.

Doskora najtraženiji haški bjegunac prebačen je prekjuče među druge zatvorenike u krilo zatvora u Sheveningenu gde se nalaze okrivljeni iz Srbije. U blizini Mladićeve ćelije osim Šešelja i Šljivančanina je i Vladimir Lazarević, penzionisani general Vojske Jugoslavije. Međutim, dva generala se još nisu vidjela jer Lazarević leži bolestan u ćeliji.
Mladić nije puno pričao kako su protekli susreti sa Šešeljem i Šljivančaninom, ali je rekao da su bili korektni. On nema vremena da priča o detaljima – kaže za “Blic” advokat Miloš Šaljić, član tima za odbranu ratnog komandanta Srba u BiH.
Kako “Blic” saznaje, Ratko Mladić neće moći da se vidi sa Radovanom Karadžićem, ratnim predsednikom Republike Srpske. Haško tužilaštvo je tražilo ovu zabranu jer njihovi međusobni razgovori mogu da utiču na postupke koji se protiv njih vode. Njih dvojica su bili zajedno na optužnici koja je prvobitno podnesena 24. jula 1995. Nakon hapšenja Karadžića 21. jula 2008. i njegovog prebacivanja u Sheveningen, njemu se sudi odvojeno od 26. oktobra 2009. Mladiću početak suđenja još nije zakazan, a određeno je pretresno sudsko veće u kojem su sudije Christopha Fluggea, Alphonsa Oriea i Bakone Justice Molota.

 

Informer.ba