BiH Vijesti

Obilježena sedma godišnjica smrti komandanta Adnana Solakovića

Sedma godišnjica od smrti komandanta Drugog samostalnog bataljona Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, Adnana Solakovića, obilježena je danas u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, uz prisustvo članova porodice, prijatelja, saboraca i predstavnika boračkih udruženja.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović, položio je cvijeća, te odao počast komandantu Solakoviću.

Također su evocirane uspomene na čovjeka, sportistu i velikog saborca, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

– Komandant Solaković bio je svima nama primjer saborca, kojem su porodica i domovina bili svetinja. Danas se sjećamo njega i njegove borbe za našu slobodu i naglašavamo da ga nećemo zaboraviti. Kultura sjećanja najbitniji je segment našeg djelovanja, a datumi poput ovih tužnih su podsjetnik da nas je napustio istinski heroj – poruka je sa današnjeg obilježavanja još jedne tužne godišnjice.

Adnan Solaković rođen je 1954. godine u Sarajevu. Završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, gdje je i magistrirao. Bio je ratni komandant i pripadnik Udruženja boraca ”Zelene beretke”, gdje je bio izabran za predsjednika Skupštine.

Penzionisan je s činom brigadira. Bio je ugledni ratni komandant, a za svoj rad i doprinos u odbrani BiH dobio je niz priznanja i odlikovanja, među kojima je i Srebreni štit Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Fena/Informer.ba