BiH Izdvojeno Vijesti Vremenska prognoza

U Hitnoj pomoći oko 500 pacijenata u protekla 24 sata, ljekari apeluju na zaštitu od sunca

Sunčano, vruće i sparno vrijeme s visokim temperaturama zraka već izvjesno vrijeme prevladava u BiH što zahtijeva dodatne mjere opreza kod stanovništva, adekvatnu garderobu i maksimalno izbjegavanje boravka na otvorenom prostoru u periodu kad je sunce najače i redovno uzimanje propisane terapije.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS kazali su FENI da je u posljednja 24 sata zabilježeno 498 intervencija, uglavnom hroničnih bolesnika. Priliv pacijenata odgovara onom od prethodnih dana, a medicinski stručnjaci i dalje preporučuju mjere opreza što podrazumijeva izbjegavanje izlaganje suncu i boravka na otvorenom u periodu od 10 do 17 sati.

Ukoliko se ipak izlazi na sunce u pomenutom periodu bitno je zaštititi glavu laganim šeširom ili kapom, a druge dijelove tijela laganom svijetlom odjećom od prirodnih materijala.

Gubitak tečnosti, uzrokovan znojenjem, najbolje je nadoknaditi negaziranim bezalkoholnim pićem i hladnim čajevima. U vrijeme velikih vrućina trebalo bi izbjegavati teže fizičke napore.

Prema prognozama federalnog Hidrometoerološkog zavoda visoke vrijednosti temperatura zraka očekuju se i tokom današnjeg dana. Najviša dnevna temperatura od 33 do 41 stepen. U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura oko 36 stepeni.

 

Fena/Informer.ba