BiH Top Vijesti

U Kantonalnoj bolnici Zenica tri puta greškom operisali dijete

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Muminović Amira zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje.

Amir Muminović je ljekar-specijalista ortopedije, zaposlen u Kantonalnoj bolnici Zenica, na Odjelu ortopedija i traumatologija, a prema optužnici, on je od jula mjeseca 2017. godine do aprila 2018. nesavjesno liječio oštećenog pacijenta-djeteta.

Dijete je prilikom pada zadobilo povredu u vidu preloma lijeve podlaktice, a Muminović je primijenio očito neprikladan način liječenja nad djetetom, nesvjestan mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja oštećenog, iako je prema okolnostima i svojim osobinama i ličnim svojstvima bio dužan i mogao biti svjestan te mogućnosti, obzirom da je prema raspoloživoj medicinskoj dokumentaciji i snimcima prije prvog operativnog zahvata, prijelom lijeve podlaktice djeteta bio u fazi zarastanja, pa je kao ljekar-specijalista ortopedije bio dužan da pažljivo i neoperativno liječi što nije učinio.

Muminović je djetetu izvršio tri operativna zahvata lijeve podlaktice, zbog čega je došlo do komplikacija u vidu nezarastanja kosti kod prijeloma na lijevoj podlaktici i do pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Roditelji su na kraju svoje dijete odveli na UKC Sarajevo – Klinika za ortopediju i traumatologiju, gdje je izvršen još jedan operativni zahvat lijeve podlaktice, nakon čega je došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja djeteta.