Svijet Vijesti

U kineskom gradu Chengdu 16 miliona stanovnika u lockdownu zbog Covida

Oko 16 miliona ljudi će biti u lockdownu od četvrtka, dok se vlasti bore da suzbiju novu epidemiju Covid-19.

Kina je posljednja velika svjetska ekonomija koja provodi politiku nultog Covida, suzbijajući povremena izbijanja epidemije iznenadnim shutdownima, masovnim testiranjima i dugim restrikcijama.

Chengdu, na jugozapadu zemlje, je posljednji kineski grad koji je uveo lockdown, navodeći u zvaničnoj obavijesti da mještani “u principu moraju ostati u domovima” od šest sati ujutru u četvrtak, dok vlasti ulažu napore protiv novog vala zaraze.

Svakom domaćinstvu bit će dopušteno da pošalje jednu osobu dnevno da kupuje namirnice i osnovne robe, pod uslovom da imaju negativan rezultat testa u proteklih 24 sata, navodi se u obavijesti, prenosi AFP.

Građani će biti testirani na virus između četvrtka i nedjelje, i traži se od njih da ne napuštaju grad izuzev ukoliko to bude “potpuno neophodno”.

– Trenutno stanje epidemijske kontrole je složeno i sumorno – navodi se u objavi i dodaje se da mjere imaju za cilj “odlučno spriječiti širenje epidemije i garantirati zdravlje svih građana”.

Chengdu je zabilježio 157 novih lokalnih zaraza u četvrtak, od kojih 51 osoba nije pokazivala nikakve simptome, navodi gradska vlada u posebnoj obavijesti.

Djeca u najmanje deset gradova i pokrajina suočavaju se s prekidima nove školske godine, jer su epidemiološke mjere prinudile škole da pređu na mjere kao što je online nastava, navodi se u izvještaju u medijskom ogranku državnog Narodnog dnevnika.

Vlasti Xininga, prijestolnice zapadne pokrajine Qinghai i dom za 2,5 miliona ljudi, naredile su školama da izvode nastavu online, provele su masovna testiranja i poručile su građanima u velikim urbanim kvartovima da rade od kuće tri dana.

Kina je brzo počela da provodi politiku nultog Covida, uprkos prekidima koje izaziva brzo šireća omikron varijanta i briga da pristup vlasti ometa postpandemijski ekonomski oporovak zemlje.

Prošlog su mjeseca putnici u južnoj otočnoj pokrajini Hainan protestovali nakon što je više od 80.000 turista blokirano u gradu zbog izbijanja epidemije Covid-19.

Snimci na društvenim mrežama iz istočnog metropolisa Šangaja prikazuju uspaničene mase kako bježe iz prodavnice IKEA-e i zgrade u kojoj su vlasti uvele lokalni lockdown, u odgovoru na potvrdu dvoje zaraženih.

 

Fena/Informer.ba