Region Udarno Vijesti

U Kući cvijeća obilježen Titov rođendan

Ispred Kuće cvijeća u Beogradu danas je u organizaciji Komunističke partije Srbije obilježen 25. maj, rođendan prvog predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, uz nekoliko stotina njegovih poštovalaca iz cijele bivše države, kao i uz nošenje štafete i polaganje civjeća na njegov grob.

Hrvatsko-slovenačku štafetu posvećenu Titu, koja je prije nekoliko dana krenula iz Umaga ka Beogradu, Hrvatica i Slovenac uručili su njegovom unuku Joški Brozu, koji je i predsjednik Komunističke partije Srbije.

Ovu štafetu bratstva i jedinstva je napravio Slovenac Laško Pavlčnik, inače autor dvije štafete koje su bile uručene Titu za vrijeme njegovog života, a poslali su je Slovenci, Hrvati i istarski Italijani.

Okupljeni su poručili da bratstvo i jedinstvo naroda nekadašnje Jugoslavije nije umrlo, nego postoji i svaki dan je sve veće i da je Titovo vrijeme bilo veliko vrijeme ljubavi i mira u tadašnjoj Jugoslaviji.

Klicano je Titu, bratstvu i jedinstvu, nosile su se Titove slike, zastave Komunističke partije, kape partizanke, pjevane su partizanske pjesme, a govornici i okupljeni su pozivali na ponovno uspostavljanje Jugoslavije i zajednički život.

Titov unuk Joška Broz, koji je i lider Komunističke partije Srbije, poručio je okupljenima da treba vratiti dostojanstvo narodu i srednju klasu, a istaknuto je da se ne smije dozvoliti priključenje NATO, da se treba usprotiviti genetski modifikovanoj hrani, vratiti se saradnji sa nesvrstanim zemljama, omogućiti narodu da radi, da se liječi, školuje, da se ne rasprodaje državna imovina.

“Želeo bih da kažem na ovom svetom mestu: Zaklinjem se da ću se boriti za bolji život naroda, a ne za svoj bolji život ili onih koji su na vlasti i da ću se boriti za povezivanje svih naših bivših republika u jednu ekonomsku celinu, jednu normalnu državu, bez obzira na granice i politiku“, rekao je Joška Broz.

Među okupljenima su bili poštovaoci Titovog lika i djela iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali i poštovaoci Tita iz Kube, iz Libije, nošene su majice sa likom Tita, prodavane njegove knjige, značke sa njegovim likom, dijeljen list “Komunist” sa naslovnicom na kojoj je pisalo “Ustaj radniče”.

U okviru ove manifestacije, organizovano je i potpisivanje podrške libijskom vođi Muameru Gadafiju, pojedinci su nosili majice sa napisom “Podrška prijateljima”, a predstavnici Libije sa njegovom slikom i libijskom zastavom bili su pozdravljeni prilikom izlaska na binu.

 

Srna/Informer.ba