Izdvojeno Svijet Vijesti

U napadu poginuli Gadafijev sin i troje unučadi

Najmlađi sin libijskog lidera Moamera Gadafija, Saif al-Arab Gadafi (29) i troje Gadafijeve unučadi poginulo je u napadu vazduhoplovstva NATO u Tripoliju, rekao je na konferenciji za novinare u nedelju ujutro portparol vlade Musa Ibrahim.

Gadafi i njegova žena bili su u subotu uveče u trenutku napada u kući njihovog sina i oboje su ostali nepovređeni, prenosi američka televizija Si-En-En (CNN) izjavu Ibrahima.

Kuća u kojoj su se nalazili u Tripoliju uništena je u napadu, a na njenom mestu je ogroman krater i najmanje jedna neeksplodirana bomba.
NATO će razmotriti prekid vatre kad Gadafi okonča napade

Kuća je bila nedaleko od kasarne Bab al-Azizija gde je rezidencija Moamera Gadafija, rekao je Ibrahim.

Poginuli Saif al-Arab Gadafi je bio student u Nemačkoj i nije imao bliže veze sa libijskom vojskom i vlašću. Ibrahim je napad NATO snaga nazvao “ilegalnim činom” i “ratnim zločinom” i optužio NATO da je isključivi cilj napada bio ubistvo libijskog lidera.

Ibrahim nije želeo da navede imena troje poginule Gadafijeve unučadi, ali je rekao da su to nećaci Seifa al-Araba, i da su mlađi od 12 godina.

Opozicija sumnja u verodostojnost izveštaja

Komandant vojnih operacija NATO, general-pukovnik Čarls Bučard rekao je u saopštenju objavljenom u nedelju da je “svestan nepotvrđenih izveštaja medija da su neki članovi Gadafijeve porodice poginuli” u napadu.

“Žalimo zbog svih žrtava, naročito nevinih civila koji su ugroženi sadašnjim sukobom. NATO ispunjava mandat koji su mu dale UN kako bi zaustavio i sprečio napade protiv civila, i to čini precizno i brižno, za razliku od Gadafijevih snaga koje izazivaju toliko patnje”, ocenio je Bučard.

Čarls Bučard

General je naglasio da su sve mete NATO vojne i “jasno povezane sa sistematskim napadima Gadafijevog režima na libijski narod”.

“Mi ne gađamo pojedince”, kazao je general Bučard.

Pošto je objaveljena vest da je najmlađi Gadafijev sin poginuo, oko Tripolija se čula artiljerijska paljba, a velika grupa demonstranata okupila se ispred kasarne Bab al-Azizija u Tripoliju uzvikujući “Želimo da osvetimo mučenika” i “Omladino, došlo je vreme za džihad!”.

Pridružio im se i Ibrahim i poručio demonstrantima: “Svaki od vas je Saif al-Arab! Libija će biti grob svih agresora!”.

Portparol libijske opozicije izrazio je sumnju u verodostojnost izveštaja o smrti Saifa al-Araba.

To su “izmišljotine režima u očajničkom pokušaju da izazove simpatije. Ali ovaj režim stalno laže i nastavlja da laže”, ocenio je zamenik predsedavajućeg opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta u Bengaziju, Abdul Fafiz Goga.