BiH Film Vijesti

U Neumu otvoreno 17. izdanje Festivala animiranog filma NAFF 2022

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2022 otvoreno je u subotu navečer projekcijom filma ”Cilj života” (Object of life) iz Australije, autora Jacka Jamesa Parryja.

Svečano otvaranje upriličeno je na terasi neumskog hotela Sunce, nakon što su protekla dva izdanja NAFF-a održana u restriktivnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa.

Rajna Raič, uime Udruge mladih KAN koja je ujedno i organizator NAFF-a, nije krila zadovoljstvo što se nakon dvije godina održavanja Festivala u online formatu, ljubitelji animacije mogu konačno sresti ‘uživo’ u Neumu.

”Ni protekle dvije godine svijet animacije nije mirovao, bio je vrijedan. Stvarali su nova umjetnička djela, nove crtiće a mi iz Udruge mladih KAN smo vam i ove godine, kao i prethodnih 16. pripremili samo ono najbolje. Kao što ćete se i sami moći uvjeriti, animirani filmovi nisu samo crtići, to su filmovi sa ozbiljnim društvenim, političkim i životnim temama koje se tiču svih nas”, istaknula je Rajič u obraćanju prisutnima.

Načelnik Neuma Dragan Jurković kazao je kako općinske vlasti i sljedećih godina nastaviti podržavati sve ono što su organizatori trudom i radom stvarali godinama.

Nakon službenog otvorenja prikazan je prvi od devet natjecateljskih programa.

Osim australskog filma, prve večeri NAFF-a prikazano još osam filmova iz Francuske, Portugala, Ukrajine, Meksika, SAD-a, Mađarske, Hrvatske i Australije.

Tijekom trajanja NAFF-a bit će prikazano ukupno 115 filmova iz 44 zemlje svijeta. 75 filmova bit će prikazano u natjecateljskim programima i 40 filmova u studentskom, panorama i ekologija programu, a bit će održani i master classovi.

Festival će svečano biti zatvoren 1. rujna dodjelom nagrada, a to su Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić, priopćeno je iz NAFF-a.

 

Fena/Informer.ba