BiH Vijesti

U Općini Stari Grad Sarajevo predstavljeno idejno rješenje novih bazena na Bentbaši

Idejno rješenje novih bazena Bentbaša, koje bi trebalo uključivati otvorene i zatvorene bazene, uređene zelene površine, prostor za ležaljke i odmor i druge sadržaje, danas je predstavljeno u Općini Stari Grad Sarajevo, saopćila je  Služba za odnose s javnošću te općine.

Idejno rješenje novih bazena uključuje dva zatvorena bazena – veći i manji, sa zelenom krovnom površinom, te tri otvorena bazena od kojih je jedan veći i dva manja za djecu.

Na mjestu sadašnjih balona za mali fudbal nalazit će se park i zelene površine, a prostor predviđa i dosta mjesta za ležaljke, sjedenje, odmor, kao i restoran.

Zamišljeno je da se uspostavi ‘prirodna’ povezanost bazena Bentbaša sa javnom podzemnom garažom u ulici Avdage Šahinagića kako bi se riješilo pitanje parking prostora.

Od javne garaže do bazena bi se dolazilo stazom, preko postojećeg pješačkog mosta, a do samih bazena bi bio sagrađen još jedan pješački most, tako da bi se izbjeglo kretanje magistralnom cestom.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić istaknuo je da je projekat dobro osmišljen i ukoliko se blagovremeno uključe sve nadležne institucije, izgradnja bazena počet će sljedeće godine.

– Osmislili smo projekat za koji vjerujem da može biti samoodrživ jer su planirani i zatvoreni i otvoreni bazeni. Ovaj projekat ima sve i pritom se vodilo računa o hortikulturnom rješenju sa što više zelenila, ali i sadržaja za sve generacije. Pristupit ćemo izradi idejnog projekta koji će u februaru biti dostavljen na usvajanje Općinskom vijeću. Očekujem da bude prihvaćen i da već na jesen 2023. godine počnemo izgradnju bazena, a ukoliko se u finansiranje uključe i druge institucije u Kantonu Sarajevo, kao što je to do sada bila praksa sa izgradnjom bazena u drugim općinama – izjavio je Hadžibajrić.

 

Fena/Informer.ba