BiH Top Vijesti

U Pionirskoj dolini stotine hiljada posjetilaca

Pionirska dolina i zoo vrt u Sarajevu generacijama su omiljena destinacija i mjesto odrastanja, odmora, boravka u prirodi, prirodni ambijent u strogom centru grada. O njihovom značaju najviše govore godišnji rezultati rada koje ostvaruju.

 

Poseban pokazatelj je 2022. godina, kada je broj posjetitelja značajno povećan u odnosu na cjelokupan panedmijski period u kojem je zbog preventivnih mjera bilo reducirano masovno i organizirano okupljanje i boravak na otvorenom – kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Prema njenim riječima, broj posjeta mjeri se u stotinama hiljada, međutim nije egzaktan, jer u Pionirsku dolinu djeci do pet godina ulazak je potpuno besplatan, za posjete zoo vrtu organiziranim grupama socijalno osjetljivih kategorija djece odobrava se određeni vid pogodnosti, a tokom godine organizirano je i nekoliko porodičnih dana, manifestacija kada je ulaz bio u potpunosti besplatan za sve posjetioce.

– Bitno je da je taj trend pozitivan i u uzlaznoj fazi, a to pokazuju i rezultati posjeta i tokom prvih dana januara ove godine – kazala je Hamza.

Naglasila je kako je sve navedeno u skladu sa planovima i projektima koje ovaj zoološki vrt, pod rukovodstvom preduzeća Park, realizira u smislu obogaćivanja ponude i sadržaja.

– Organiziranje manifestacija, tematskih porodičnih zabava na otvorenom, u našem zoo vrtu zastupljeno je od 2022. godine tokom svih godišnjih doba. Tako je upravo u toku Zimska čarolija u Pionirskoj dolini i zoo vrt, koju je od polovine decembra do sada posjetilo više desetina hiljada posjetilaca – kazala je Hamza.

Dodala je da je Zimska čarolija novitet ponude koji za cilj ima obogatiti sadržaj sarajevskog zoo vrta i tokom zimskog perioda, te posjetiocima predstaviti sarajevski zoo vrt i tokom hladnijih dana.

Krajem 2022. godine Pionirska dolina učestvovala je i na velikoj godišnjoj konferenciji u Portugalu zajedno sa 800 predstavnika drugih evropskih zooloških vrtova.

Pionirska dolina i zoo vrt do polovine ove godine dobit će i moderan, novi objekat Zimovnika koji osim poboljšanja rada službi zaduženih za brigu o životinjama će imati i prostor za edukaciju, kapacitete za skladištenje većih količina hrane, hladnjače, moderni veterinarski punkt.