Crna hronika Top Vijesti

U prevrtanju brodice na jezeru poginulo 49 djece

Četrdeset devetoro djece je poginulo kada se njihov preopterećena brodica prevrnula na sjeverozapadu Pakistana, saopćila je policija u utorak nakon što su ronioci tri dana izvlačili tijela iz ledene vode.

Dječaci u dobi od sedam do 14 godina bili su učenici medrese i u nedjelju su odvedeni na jednodnevni izlet do životopisnog vještačkog jezera Tanda.

– Voda s brane se smrzavala zbog hladnog vremena koje je ometalo spasilačku misiju. Ronioci su, međutim, danas mogli duboko zaroniti kako bi izvukli preostala tijela – rekao je Khateer Ahmad, visoki zvaničnik spasilačke službe.

Iz vode su izvučena i tijela učitelja i jednog skipera, dodao je on, čime je broj poginulih porastao na 51.

Muhammad Umar, koji prodaje čaj na izletištu s pogledom na popularnu turističku destinaciju, rekao je da se desetine roditelja i članova rodbine okupilo u proteklih nekoliko dana.

– Svaki put kada bi neko tijelo bilo izvučeno s mjesta događaja, oni bi skočili na ronioca da vide da li je to njihov sin i svaki put smo ih čuli kako vrište od bola i tjeskobe – rekao je on za AFP telefonom u utorak.

– Nisam bio svjedok ovakvih scena u životu, to je nešto što se riječima ne može opisati – kazao je.

Jezero Tanda je oko pet kilometara udaljeno od medrese u Kohatu u provinciji Khyber Pakhtunkhwa.

Portparol policije Fazal Naeem objavio je novi broj poginulih u utorak nakon završetka spasilačke misije. To je potvrdila medijska služba vojske.

Brodica je bila preopterećena, njen kapacitet je bio oko 20 do 25 osoba – rekao je Naeem za AFP.

Dodao da je spašeno pet osoba, među kojima četiri učenika i jedan nastavnik.

Pakistanska vojska podijelila je fotografije na kojima se vide ronioci kako prelaze jezero u gumenim čamcima, ulazeći u zelenu vodu kako bi izvukli tijela djece.