Politika Udarno Vijesti

U RS-u nema promjene odluke o referendumu, rok sutra ističe

U parlamentu Republike Srpske za sada nema nikakvih inicijativa za promjenu odluke o održavanju referenduma u RS-u, iako sutra ističe rok od sedam dana koliko je dao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko da se odluka povuče ili će reagirati OHR.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić ističe da reakcija iz RS-a na eventualno stopiranje ili poništavanje odluke o referendumu ne bi bila pozitivna u RS-u jer samo entitetski parlament može da mijenja svoje odluke, a ne neko drugi.

“Ukoliko bi Inzko sutra djelovao bilo kakvim odlukama u smislu korišćenja Bonskih ovlašćenja, to bi nesumjivo promijenilo situaciju nagore i isključilo bi sadašnji dijalog o stanju u pravosuđu BiH i optimalnim metodama rješavanja. Reakcija iz RS-a ne bi bila pozitivna na bilo kakvo korištenje Bonskih ovlaštenja”, precizirao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kaže da postoji vrlo konstruktivan dijalog s EU i s drugim međunarodnim faktorima, a koji se odnosi na stanje u pravosuđu, ali i priznanje da je u ovom momentu nepremostiva stepenica pitanje referenduma, gdje postoje različiti stavovi vlasti RS-a i međunarodne zajednice.

Ipak, zadovoljan je što je zvanična Banja Luka u protekle dvije sedmice imala veoma intenzivnu komunikaciju s Briselom, a postoje i dnevni kontakti koji se tiču rasprave o problemu pravosuđa i o različitim stavovima o referendumu.

“Mogu sa zadovoljstvom da kažem da prvi put čujemo vrlo veliko razumijevanje mnogih međunarodnih faktora za probleme u prvosuđu BiH, o čemu se do donošenja odluke o referendumu nije govorilo, niti je bilo sagovornika u BiH i međunarodnoj zajednici. Donošenjem odluke o referendumu to je dobilo status pitanja od interesa i sada je mnogo onih u međunarodnoj zajednici koji žele da salušaju argumente o problemima Suda i Tužilaštva i pravosuđa BiH”, kazao je on.

Ponovio je tvrdnju da je izvještaj visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a “bio veoma tendenciozan i da se njime pokušavaju podići tenzije znatno iznad realne sitacije na terenu”, što misli da se nije uspjelo, jer visoki predstavnik po njegovim riječima nije ubijedio međunarodne zvaničnike da je situacija u BiH gotovo pretkonfliktna, što nije tačno.

“Vidjeli smo i u ovih pet proteklih, i u proteklih 15 godina, gotovo jako mnogo različitih kriza i ekonomskih i političkih koje su bile apsolutno ozbiljnije od ovog što se sada naziva krizom u vezi s raspisanim referendumom u RS-u”, ustvrdio je predsjednik Narodne skupštine RS-a, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

 

Fena/Informer.ba