BiH Izdvojeno Vijesti

U RS-u u potpunosti uspostavljen željeznički saobraćaj

Svi vozovi Željeznica RS-a u četvrtak navečer su konačno počeli saobraćati,  osam dana nakon potpune obustave rada željezničara te djelimičnog početka rada prije dva dana.

Uspostavljene kompletnog željezničkog saobraćaja rezultat je i dogovora koji su postigli generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović i predsjednik entitetskog Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković, koji je sve do večeras istrajavao u obustavi rada dok ne dobije garancije u vezi s isplatom radničkih zarada u punom iznosu.

“Najveći dio naših zahtjeva je ispunjen, zbog čega su prestali razlozi za štrajk”, saopćeno je iz Samostalnog sindikata mašinovođa RS-a.

Prvi voz krenuo je u četvrtak u 19.20 sati za Banju Luku, zatim u 19.30 za Petrovo i 19.33 sati za Šamac.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković u saopćenju je uputio i molbu građanima i komitentima Željeznica RS-a za razumijevanje zbog štete koju su pretrpjeli za vrijeme potpune obustave rada željezničara, ističući da to nije bila namjera ovog sindikata, ali da nije bilo drugog izlaza u rješavanju problema.

“Sindikat mašinovođa i ranije insistirao na pregovorima i kompromisnim rješenjima”, tvrdi Cjetković.

U Željeznicama RS-a je 3. juna pokrenut štrajk, za koji su bili svi sindikati zbog, naveli su tada, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara s upravom preduzeća i Vladom, a 8. juna došlo je do potpune obustave saobraćaja nakon disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika.

S druge strane, u upravi ovoj javnog preduzeća koje ima akumulirane gubitke od 173 miliona KM, tvrdili su da nisu pokrenuli nijedan disciplinski postpak, već da je samo zaprimljena jedna prijava protiv radnika koji je odbio izvršiti radni zadatak.

Pregovore su sindikati na kraju ipak vodili u vezi s isplatom dugovanja radnicima Željeznica RS-a, koji prelaze 22 miliona maraka.

Konačno rješenje za to i pitanje ko je odgovoran za gubitke u toj kompaniji nije još dobilo odgovor.

 

Fena/Informer.ba