BiH Top Vijesti

U ruskom raketnim napadu na Odesu i regiju Donjecka najmanje šest ubijenih

Ruski projektili tokom noći su pogodili civilne zgrade u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa i istočnoj Donjeckoj oblasti, pri čemu je poginulo najmanje šest osoba, saopćili su ukrajinski vojni i lokalni zvaničnici u srijedu ujutru.

Rusija je lansirala četiri krstareće rakete na grad Odesu, saopćila je Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine. Vojska je ranije javila da su dvije rakete uništene prije nego što su pogodile ciljeve.

“Kao rezultat zračnih sukoba i eksplozija, oštećeni su poslovni centar, obrazovna ustanova, stambeni kompleks, prehrambeni objekti i prodavnice u centru grada”, saopćila je Južna komanda u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Tri ubijene osobe radile su u skladištu maloprodajnog lanca kada ga je projektil pogodio i zapalio ga, dodala je vojska. Tu je ranjeno sedam osoba.

“Pretraga ruševina se nastavlja. Možda ima ljudi ispod njih”, saopćila je vojska, prenosi Reuters.

Serhiy Bratchuk, glasnogovornik vojne uprave Odesa, objavio je video i fotografije na kojima se vide višespratnice u kojima nedostaju dijelovi zidova i razbijeni prozori, kao i vatrogasci koji se bore protiv plamena u, kako se činilo, skladištu.

U odvojenom raketnom napadu, ruske snage su ubile tri civila u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck, objavio je guverner Pavlo Kirilenko na Facebooku.

On je rekao da su dvije osobe ubijene u Kramatorsku, a jedna u Kostiantynivki.

“Projektili… pogodili su privatne kuće u gradovima i izazvali značajnu štetu: u Kramatorsku je uništeno najmanje pet privatnih kuća i oštećeno oko 20, u Kostjantinovki dvije su uništene, a 55 oštećeno”, rekao je on.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su tokom noći uništile tri projektila i devet dronova, prenosi Reuters.