BiH Top Vijesti

U Sarajevu Konferencija ‘Tri sporazuma o saradnji – godinu dana nakon potpisivanja’

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Institut za saradnju i razvoj (CDI – Albanija) i Centar za politike i upravljanje (CPU – BiH) organiziraju danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Konferenciju “Tri sporazuma o saradnji – godinu dana nakon potpisivanja”.  

Menadžerica programa CPCD-a Dajana Cvjetković istakla je da je to diskusija organizirana s ciljem razgovora o tri sporazuma mobilnosti, godinu dana nakon potpisivanja.

“Kad kažem tri sporazuma mobilnosti, zapravo se referišemo na Berlinski proces i sporazume koje su druge zemlje potpisale, osim Crne Gore i Bosne i Hercegovine, iako Bosna i Hercegovina ima svoje prepreke u potpisivanju ovih sporazuma.Na događaj smo pozvali sve organizacije civilnog društva, međunarodnu zajednicu, ali i zainteresovane aktere da se jave online ili da dođu i podrže skup”, pojasnila je Cvjetković.

Ističe da će na konferenciji govoriti zanimljivi panelisti i predstavnici međunarodne zajednice, prije svega ambasada i nekoliko međunarodnih organizacija.

Cvjetković je podvukla da su pozvali i predstavnike međunarodne zajednice iz razloga što se taj proces tiče vanjske politike Bosne i Hercegovine.Također, izrazila je žaljenje  što konferenciji neće prisustvovati predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Ali, na sreću, uvijek ima bh. političara koji zapravo razumiju važnost povezanosti Bosne i Hercegovine sa drugim zemljama zapadnog Balkana i razumiju važnost usvajanja, ratifikacije, ali i implementacije ova tri sporazuma”, kazala je.

U prvom panelu “Trenutni status ratifikacije/usvajanja/odobrenja tri sporazuma o mobilnosti šest zemalja jugoistočne Evrope”,  Cvjetković  je kazala da će govoriti o tome šta je do sada urađeno, šta znače ti sporazumi te u kojoj su fazi implementacije.

Na drugom panelu pod nazivom “Procjena uticaja sporazuma o mobilnosti i kojim putem naprijed”, učesnici će se fokusirati na Bosnu i Hercegovinu te će govoriti o efektima koje bi ti sporazumi mogli da imaju.

“Nažalost, govorit ćemo i o negativnim efektima koje sada trpimo zato što nemamo potpisane sporazume. I nadam se da će fokus biti na koracima koji tek treba da uslijede i šta je ono što organizacije civilnog društva i međunarodna zajednica mogu uraditi da pomognu ili podstaknu bh. političare da se odvaže na ovaj hrabar, ali i teško potreban korak”, zaključila je Cvjetković.

Pored direktorice CDPD-a Aide Dagude, učesnicima će se, između ostalog, obratiti i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen, direktor Instituta za saradnju i razvoj Ardian Hackaj, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH BiH Denis Zvizdić te šef Delegacije EU Johann Sattler.