BiH Top Vijesti

U Sarajevu otvoren Diplomatski zimski bazar

Diplomatski zimski bazar, koji organiziraju članovi diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini, otvoren je danas u dvorani ‘Mirza Delibašić’ u sarajevskoj Skenderiji.

Radi se o humanitarnom događaju koji je ove godine okupio više od 45 ambasada i međunarodnih organizacija, uključujući i devet novopridruženih zemalja.

Sudionici bazara u prilici su uživati u raznolikim i izuzetno zanimljivim kulturnim sadržajima, kao i kulinarskim delicijama iz cijelog svijeta te, istovremeno, iskazati humanost na djelu, sudjelovanjem u prikupljanju sredstva za pomoć djeci i mladima u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara i supruga norveškog ambasadora u BiH Gry Reinersten izjavila je tim povodom kako očekuje da će biti prikupljeno dovoljno sredstava za pomoć spomenutoj populaciji.

Precizirala je kako se radi o djeci i mladima koji se suočavaju s različitim poteškoćama – djeci oboljeloj od raka, siročadi i djeci i mladima koji u teškoj finansijskoj situaciji.   

Članica Organizacionog odbora Bazara i supruga njemačkog ambasadora u BiH Ilona Stolken novinarima je kazala kako pored predstavnika međunarodne i lokalne zajednice ovaj humanitarni događaj okuplja i 18 sponzora, privatnih kompanija koje su pružile podršku u materijalnom i organizacionom pogledu.

Poručile su kako “zajedno možemo puno, zajedno možemo više…“, izražavajući zadovoljstvo značajnim odzivom volontera, građana i predstavnika različitih organizacija koji su vlastitim prisustvom potvrdili spremnost da pruže pomoć onima kojima je pomoć potrebna.     

Vlastite utiske u vezi s ovom manifestacijom humanosti s novinarima je podijelio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, istaknuvši kako su događaji poput ovog prilika da se ljudi okupe i uživaju u ‘stvarnom životu, a ne u nekim političkim ispraznim pričama’.

“Zaista se danas osjećam dobro ovdje, da budem zajedno s ljudima i ne samo zajedno, nego i za ljude, za građane i mislim da je ovo za nas jedno novo iskustvo, da ne razgovaramo o politici da se ne vrtimo oko politike, nego da se okupimo i uživamo”, kazao je Schmidt.

Istovremeno je pozvao građane da dođu na Bazar, uz opasku kako svaka prikupljena marka i fening ide za građane u cijeloj Bosni i Hercegovini.    

Inače, na Bazaru je postavljen iznimno veliki broj štandova ambasada i međunarodnih organizacija, kao i brojnih izlagača iz Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija, na kojima se uz bogat izbor egzotičnih jela i pića, nude i unikatne rukotvorine i neobični predmeti koji mogu biti savršen dar za nastupajuće praznike.

Program za djecu i ove godine nudi zabavu koja uključuje ‘escape rooms’, naučne eksperimente, dvorac na napuhavanje i druga iznenađenja, a tu je i inkluzivni kutak, mjesto na kojem sva djeca, bez obzira na njihove sposobnosti, mogu uživati u Bazaru.

Posjetitelji Bazara su u prilici i da sudjeluju u aukciji na kojoj se nude destinacije za odmor, sportski rekviziti, uključujući i potpisan dres Edina Džeke, pa čak i vožnju helikopterom za dvije osobe.  

Dobrovoljni članovi Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara za 2023. godinu su – Gry Reinertsen (Norveška), Ilona Stölken (Njemačka), Piet Bakker (Nizozemska), Dorina Kolici (Albanija), Tania Messerli (Švicarska) i Madeline Ben Atiković (Filipini).

Diplomatski zimski bazar je neprofitna organizacija u BiH koja pomaže djeci i mladima, te njihovim porodicama diljem Bosne i Hercegovine, uključujući i one u teškom finansijskom i socijalnom stanju, te sa fizičkim i mentalnim poteškoćama.