BiH Top Vijesti

U SARTR-u počeo proces rada na novoj predstavi ‘Totovi’

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR danas je održana prva proba, čime je počeo proces rada na novoj predstavi ‘Totovi’, autora Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

 

Komad je groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka napisao na osnovu novele ‘Dobrodošlica za Majora’ iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943.

– Totovi su jedna obična porodica – prosječni, mali, uplašeni ljudi, u svemu po propisu. I, u svemu spremni da ugode vlasti. A, kad prestravljeni podanici ugađaju prestravljenoj vlasti, kad je duh satrt i vlada strah, prirodan žanr postaje tragična groteska… ono kad se na sav glas od srca smijemo, a u isto vrijeme nas neumoljivo podilazi jeza – navodi se.

U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine i scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, dramaturginja Vedrana Božinović i Irena Popović Dragović koja je zadužena za muziku.

– Premijera predstave “Totovi” planirana je za početak marta – saopćeno je iz SARTR-a.

 

Fena/Informer.ba