Politika Vijesti

U slučaju sankcija OHR-a Srbi napuštaju zajedničke organe

Svi izabrani i imenovani funkcioneri iz Republike Srpske /RS/ napustiće zajedničke organe, agencije i institucije BiH ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko uvede sankcije protiv političara iz Srpske zbog odluke o referendumu, pišu “Nezavisne novine”.

Prema ovoj informaciji, predviđeno je kompletno povlačenje srpskih kadrova i napuštanje institucija sve dok sankcije ne budu ukinute.

Najvažniji srpski kadrovi u zajedničkim organima i institucijama su Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Mladen Zirojević, ministar trgovine i turizma BiH, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, kao i svi zamjenici ministara u Savjetu ministara iz srpske kvote.

Svoje funkcije će napusiti i srpski imenovani članovi u Sudu BiH. Takođe, pozicije će, kako saznaju “Nezavisne”, napustiti i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda BiH, kao i imenovani rukovodeći srpski kadar svih državnih agencija.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao da će u naredne dvije nedjelje iskoristiti svoja službena ovlaštenja kako bi pokušao da zaustavi referendum.

 

Informer.ba