Svijet Vijesti

U snježnim padavinama u Japanu smrtno stradalo 17 osoba

Jak snijeg u velikim dijelovima Japana usmrtio je 17 dok je više od 90 ljudi povrijeđeno, a stotine domova ostalo je bez struje, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici za upravljanje katastrofama.

Snažni zimski vjetrovi su od prošle sedmice nanijeli veliki snijeg u sjevernim regijama, zaustavivši stotine vozila na autoputevima, odgađajući dostavu i uzrokujući 11 smrtnih slučajeva do subote.

Više snježnih padavina tokom božićnog vikenda dovelo je do ponedjeljka ujutro broj mrtvih na 17, a povrijeđenih na 93, prema podacima Agencije za upravljanje požarima i katastrofama. Mnogi od njih su pali dok su uklanjali snijeg sa krovova ili su bili zatrpani ispod debelih gomila snijega koji je klizio s krovova.

Općinske kancelarije u regionima pogođenim snijegom pozvale su stanovnike da budu oprezni tokom aktivnosti uklanjanja snijega i da ne rade sami.

Agencija za upravljanje katastrofama saopćila je da je žena u 70-im godinama pronađena  zakopana ispod guste gomile snijega na krovu, koji je iznenada pao na nju.

U Niigati, poznatoj po uzgoju pirinča, neki proizvođači mochija ili ljepljivih kolača od riže koji su osnovni za jela za proslavu Nove godine, rekli su da je došlo do kašnjenja isporuke i da njihovi mochi možda neće stići do kupaca na vrijeme.

Fena/Informer.ba