Izdvojeno Region Vijesti

U Splitu će 400 policajaca osiguravati gay paradu

U gay-paradi, koja će se u subotu od 14 do 17 sati održati u središtu Splita, policija očekuje oko 200 sudionika za čiju će se sigurnost brinuti oko 400 pripadnika interventne policije iz osam policijskih uprava, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

Policija se za taj događaj, koji je procijenjen kao skup visokog rizika, pripremala protekla tri mjeseca. Ništa nećemo prepustiti slučaju“, rekao je načelnik Sektora policije Slobodan Marendić i dodao kako su poslovnim i ugostiteljskim objektima koji su na putu kojim će se kretati parada savjetovali da u to vrijeme budu zatvoreni, a kafićima da piće poslužuju u plastičnim čašama kako u slučaju izgreda ne bi bilo uništavanja imovine.

Osim što će u Splitu toga dana biti popriličan broj policajaca u odorama, ali i u civilu, cijelo će vrijeme paradu snimati nekoliko kamera. Sudionike Parade ponosa, koja se u Splitu održava prvi put, policija će čuvati prije parade te za vrijeme parade i nakon nje, poručila je Policijska uprava.
Sva okupljanja koja ne utječu na sigurnost skupa i ne šalju nasilne i nesnošljive poruke neće biti tretirana kao nasilan događaj. Sve ćemo učiniti da spriječimo nerede“, dodao je načelnik Marendić.

Novinare je zanimalo kako je nepoznati mladić u četvrtak na Narodnome trgu uspio srušiti pano kojim se najavljuje subotnja gay-parada iako su ondje bila četvorica policajaca.

Načelnik Marendić odgovorio je kako je to “pojedinačni” izgred i da su policajci pomogli aktivistima da se pano podigne. Dodao je kako propusta možda ima, ali sutra ne očekuje veće izgrede.

 

Fena/Informer.ba