BiH Udarno Vijesti

U Sudu BiH za Jašarevića nema slobodnog pritvorskog mjesta

Tužilac Dubravko Čampara nije mogao precizirati kada će biti završena istraga o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu, pojašnjavajući da se radi o obimnom poslu u okviru kojeg je potrebno dosta međunarodne pravne pomoći.

Čampara je u izjavi Srni napomenuo da je Sud BiH već dao saglasnost Tužilaštvu za produženje istrage za dva mjeseca, koji su potrebni radi ispitivanja svjedoka i traganja za određenim predmetima.
Govoreći o podnošenju izvještaja o terorističkom napadu u Sarajevu parlamentarnoj Komisiji za sigurnost, Čampara kaže da Tužilaštvo nema razloge da oko tog pitanja bilo šta komplikuje.

On je pojasnio da će Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) taj izvještaj proslijediti uz one informacije koje neće ugroziti istragu.

Govoreći o mogućnosti da Jašarević iz Centralnog zatvora bude prebačen u pritvor Suda BiH zbog uslova i blizine Tužilaštvu, Čampara je rekao da trenutno u Sudu nema slobodnog pritvorskog mjesta.

“Tražio sam na prvom ročištu za određivanje pritvora da Jašarević bude smješten u Sudu BiH, gdje ni tada nije bilo mjesta, ali o tim pitanjima brigu vodi Sud BiH”, pojasnio je Čampara.

Sudu BiH donio je 28. novembra odluku o produženju pritvora za još dva mjeseca vehabiji Mevlidu Jašareviću koji je 28. oktobra izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Ministar sigurnosti Sadik Ahmetović rekao je Srni da će izvještaj o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu dostaviti parlamentarnoj Komisiji za bezbjednost, čim ga dobije od Sipe.

“Tužilac je ovih dana dao saglasnost da SIPA može poslati izvještaj i čim ga dobijem ja ću ga uručiti Komisiji”, kaže Ahmetović.

 

Srna/Informer.ba