Izdvojeno Svijet Vijesti

U Teheranu otvoren šesnaesti po redu samit nesvrstanih

Šesnaesti samit 120 nesvrstanih zemalja otvoren je u četvrtak ujutro u Teheranu u prisustvu 29 šefova država i vlada, prema slikama koje je prikazala državna televizija.

Ovaj samit nakon kojeg će Iran u tri naredne godine preuzeti predsjedavanje pokretom nesvrstanih, predstavljen je od strane Teherana kao važan diplomatski uspjeh nasuprot zapadu koji pokušava da ga međunarodno izolira zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Iran se nada da će oživjeti ovu organizaciju koja datira iz perioda hladnog rata, nešto utihlog, i napraviti protutežu velikim silama, prije svega Sjedinjenim Američkim Državama.

Pod vodstvom Irana, samit bi trebalo da osudi jednostrane zapadne sankcije zapada, od kojih su neke zemlje, s Iranom na čelu, pogođene zbog njihove nuklearne politike ili kršenja ljudskih prava.

On bi mogao da izrazi pozicije kojima se pridružuju i one Teheranove o više tradicionalnih tema pokreta nesvrstanih: “demokratizaciju” vijeća sigurnosti UN-a kako bi se smanjio uticaj velikih sila, odbijanje svih smetnji u unutarnjim poslovima njegovih članica – sa sirijskom krizom kao pozadinom – podrškom osnivanju palestinske države, pozivajući na nuklearno razoružavanje.u da slike ne objavljuju.

Oslobođenje/Informer.ba