Crna hronika Vijesti

U toku kriminalistička obrada nad Draganom Paravinjom

Dragan Paravinja (43), koji se odovodi u vezu sa nestankom maloljetne Antonije Bilić, sproveden je u prostorije Centra javne bezbjednosti  Banjaluka i u toku je kriminalistička obrada potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske  Stanislav Čađo.

Čađo je rekao novinarima u Banjaluci da je Paravinja lišen slobode na obroncima planine Motajica, oko dva i po kilometra od mjesta gdje je posljednji put viđen.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da prilikom hapšenja Paravinja pokušao pobjeći, ali da prilikom samog hapšenja nije pružao otpor. On je istakao da je u ovoj akciji, uz kriminalističku policiju RS, učestvovala i policija iz više okolnih policijskih stanica, a da je glavni nosilaca posla bila Policijska stanica Srbac.

Čestitajući policiji RS na hapšenju Paravinje, Čađo je istakao da se radilo o velikom policijskom angažmanu, te da aktivnost nije bila nimalo jednostavna.

Moram takođe da se zahvalim ljudima iz Centra za obuku pasa, te pripadnicima Granične policije koji su nam pružili tehničku podršku u određenim stvarima, a u cijeloj ovoj aktivnosti veliku ulogu su dale i policije Hrvatske i Srbije“, naglasio je Čađo.

On je naveo da je akcija na lišavanju slobode Paravinje završena za manje od 71 čas od preduzimanja prvih operativnih radnji. Čađo je rekao da ne može govoriti o stanju i procjeni stanja uhapšenog, jer ga nije vidio, dodavši samo da je on zdrav, ali iscrpljen i nema vidljivih povreda.

“Naša procjena je bila da lice nije naoružano, i tim okolnostima smo prilagodili ukupan plan akcije”, istakao je Čađo. On je dodao da je, po saznanju gdje se nalazi Paravinja, izvršena procjena i blokiran teren u širem smislu, a potom su slijedile aktivnosti na sužavanju prostora na kojem se on mogao kretati.

Indicije koje smo imali tokom pretrage ukazivali su da se on nalazi na tom prostoru i to je bila dobra procjena koja je urodila plodom“, naveo je Čađo.

On je rekao da je lišavanje slobode izvršeno prema obroncima planine Motajica, u okolini jednog napuštenog objekta, negdje oko 2,5 kilometra od mjesta na kojem su ga svjedoci posljednji put vidjeli. Čađo je dodao da će se istražnim radnjama pridružiti i policija iz Hrvatske.

Resorni ministar je ponovio da je za Paravinjom potjernicu raspisao sud na Sokocu, a da je potjernicu izdala Hrvatska, kao i Srbija.

Pripadnici MUP-a RS su od 23. juna tragali za Paravinjom na širem području sela Srđevići, kod Srpca. Osim ljudstva, u potrazi su bili angažovani i psi tragači i helikopter. MUP RS, zajedno sa hrvatskom policijom prikupljao je saznanja koja bi mogla da dovedu do rasvjetljavanja okolnosti pod kojim je 7. juna nestala Antonija Bilić.

Paravinja je u RS osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu. Sada se sumnja da je povezan sa nestankom maloljetnice iz Drniša u Hrvatskoj kojoj se izgubio svaki trag 7. juna nakon što je ušla u kamion koji je stopirala.

 

Srna/Informer.ba