Top Vijesti

U Turskoj veliki antišvedski protesti zbog spaljivanja Kur’ana

Ispred Generalnog konzulata Švedske u Istanbulu održana je masovna akcija na kojoj je spaljena zastava ove skandinavske zemlje. Nekoliko ljudi se okupilo i ispred švedske ambasade u Ankari.

Turske vlasti otkazale su posjetu švedskog ministra odbrane toj zemlji planiranu za narednu sedmicu. Šef turskog ministarstva odbrane rekao je da je “posjeta izgubila svaki smisao”.To je uslijedilo nakon skupa ispred turske ambasade u Štokholmu u subotu, tokom kojeg su političar krajnje desnice Rasmus Paludan i njegove pristalice javno spalile Kur’an.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je akciju, ističući da su je sankcionisale švedske vlasti.

Švedska je također osudila Paludanove postupke. Ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom napomenuo je da “u Švedskoj postoji široka sloboda izražavanja, ali to ne znači da švedska vlada podržava takve akcije”, prenosi Euronews.

Nekoliko sati kasnije, u Stokholmu su održane demonstracije protiv ulaska u NATO, na kojima je bilo nekoliko kurdskih zastava. Turska još nije ratifikovala ulazak Švedske u Alijansu, zahtijevajući od vlasti te zemlje da izruče više od 70 Kurda, koje Ankara smatra teroristima.