BiH Udarno Vijesti

U Tuzli identifikovano tijelo tromjesečne bebe iz Bratunca

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o djevojčici Adini (Vahid) Hajdarević, rođenoj 22. januara ‘92. godine u Tuzli, nastanjenoj u mjestu Podčauš, opština Bratunac, stradaloj 10. maja ‘92. godine u Bratuncu.

Posmrtni ostaci ove bebe pronađeni su 2005. godine u primarnoj masovnoj grobnici Suha u Bratuncu iz koje je ekshumirano 38 žrtava, uglavnom žena i djece, među njima 20 žena i osmero djece od jedne do dvanaest godina. Čengić je kazala da je posmrtne ostatke ove bebe danas identifikovao njen otac koji je prošle godine ukopao suprugu i drugu kćerku koje su takođe ekshumirane iz iste masovne grobnice.

Po riječima vještaka sudske medicine dr. Vede Tuce koji je izvršio sudskomedicinsku obradu posmrtnih ostataka, uzrok smrti su strijelne povrede u predjelu glave i desne butne kosti. Dakle, ovoj bebi koja je imala samo tri mjeseca pucano je u glavu“, kazala je Čengić. Po njenim riječima, posmrtni ostaci ove bebe bit će ukupani 12. maja u memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu kada će biti ukopano 16 žrtava stradalih u toku proteklog rata na području opštine Bratunac.

 

fena/informer.ba