Svijet Top Vijesti

U Ugandi 30 osoba umrlo od ebole, više od 100 zaraženih

Broj potvrđenih slučajeva ebole u Ugandi porastao je na 109, a epidemija je odnijela 30 života, izjavila je u srijedu ministrica zdravlja Jane Ruth Aceng.

Petnaest potvrđenih slučajeva bilo je među zdravstvenim radnicima, od kojih je šest umrlo, rekao je Aceng na konferenciji za novinare.

U Ugandi je proglašena epidemija virusa ebole krajem septembra, saopćili su ministarstvo zdravstva i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Afrički ured WHO-a objavio je u saopćenju da se radi o relativno rijetkom sudanskom soju ebole.

Ebola je rijetka, teška i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus.

Prenosi se direktnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima, kod kojih je virusna nukleinska kiselina detektirana i do 193 dana nakon njihovog potpunog oporavka od bolesti.

Bolest se može dobiti i direktnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe.

Bolest iznenada započinje, od dva do 21 dan, nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetre i bubrega.

Neki pacijenti imaju obilna unutrašnja i vanjska krvarenja, te im prestane raditi više organa.

 

Fena/Informer.ba