Izdvojeno Region Vijesti

U Zagrebu danas protest zbog dolaska pape

U Zagrebu će danas biti održan protest zbog predstojeće posjete Hrvatskoj pape Benedikta Šesnaestog, kao i neodgovornih hrvatskih vlasti koje “štede na narodu, a razbacuju se njegovim novcem na spektakularni doček jednog čovjeka”.

Protest, koji će početi u 18.00 časova na Cvjetnom trgu, organizuje Udruženje građana za zaštitu ljudskih prava “David”.

U Udruženju kažu da protestuju i “zbog rastrošnosti i bahatog ponašanja katoličke crkve koja gradi velelepne palate i živi raskošno i bogato – ne od rada svojih ruku već od nameta narodu i državi”.

Kao razlog za nezadovoljstvo navode “nemoralno i neetičko ponašanje sveštenstva koje podstiče narod na netrpeljivost i mržnju prema svemu što nije katoličko, zatim mnoge skandale i zločine katoličkog sveštenstva protiv čovječnosti učinjenih u prošlosti i sadašnjosti, te nepoštivanja ljudskih prava”.

Udruženje je poziv građanima da se pridruže protestu na internet stranicama objavila i na njemačkom, italijanskom i engleskom jeziku, javili su hrvatski mediji.

Posjeta Zagrebu pape Benedikta Šesnaestog najavljena je za sutra i 5. jun, pri čemu će se poglavar Rimokatoličke crkve sastati s državnim vrhom, javnim ličnostima i vjernicima na dva molitvena skupa.

Najava papine posjete izazvala je kontroverze, dobrim dijelom i zbog troškova koje mediji procjenjuju i do šest miliona eura.

 

Fena/Informer.ba