BiH Vijesti

U Zavičajnom muzeju Visoko izložba o opernoj divi Srebrenki Seni Jurinac

Zavičajni muzej Visoko upriličit će večeras otvaranje dokumentarne izložbe autora Ognjena Tvrtkovića, posvećene Srebrenki Seni Jurinac- opernoj divi svjetskog renomea. Izložba će biti otvorena do 4. novembra.

Iz Zavičajnog muzeja Visoko podsjećaju da se ove godine navršava 101. godišnjica od rođenja Srebrenke Sene Jurinac (1921–2011).

Izložba je realizovana zalaganjem i entuzijazmom Ognjena Tvrtkovića, u institucionalnoj saradnji Zavičajnog muzeja Visoko, Zavičajnog muzeja Travnik i Udruženja Bosanski kulturni krug Travnik.

Sena Jurinac rođena je u Travniku 24. novembra 1921. godine kao kći dr. Ljudevita, porijeklom varaždinskog ljekara, i majke iz Beča. Pored Travnika, djetinjstvo je provela u Lukavcu i Tuzli, nakon čega se porodica seli u Zagreb, gdje kao djevojčica uči pjevanje kod Marije Kostrenčić, a potom kod prof. Marije Borić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Diplomirala je i kao sopranistica debitirala 1942. godine u ulozi Mimi Puccinijeve opere La Boheme, nakon čega je uslijedila operska karijera fantastičnog uspona na evropskoj i svjetskoj opernoj sceni, ispunjena brojnim ulogama klasičnog opernog repertoara i izvedbama prepoznatljivim po autentičnoj interpretaciji i karakterizaciji likova svojstvenoj „divi bečkog šarma i slavenskog temperamenta“.

Sena Jurinac je u svojoj nepunoj četrdesetogodišnjoj karijeri ostvarila 47 uloga i oko 1300 nastupa.

Tokom 2012. godine Muzej Državne opere u Beču uprličio je izložbu (kustosice Therese Gassner) o operskoj divi Seni Jurinac.

Stota godišnjica od njenog rođenja obilježena je protekle, 2021. godine, u Zavičajnom muzeju u Travniku.

Postavka u Zavičajnom muzeju Visoko prezentira javnosti izložbu Srebrenke Sene Jurinac kao izložbu dokumentarnog karaktera u okviru koje je monografski prikazana arhivirana i dokumentirana biografska i stručna građa o njenom međunarodnom radu.

Značaj ove izložbe ogleda se u činjenici da je Ognjen Tvrtković darovatelj kolekcije muzejske građe: vođen koncepcijom kolekcionara i istraživača kao muzički urednik, kritičar i pisac, prikupljao je građu o operskoj divi Seni Jurinac te je poklonio Zavičajnom muzeju Travnik na trajno čuvanje, obradu i izlaganje.

 

Fena/Informer.ba