BiH Izdvojeno Politika Vijesti

U Zenici, Visokom, Kaknju, Varešu, Olovu, Kladnju najviše mandata ima SDA

Od 30 redovnih mandata za Općinsko vijeće Zenica, Stranka demokratske akcije (SDA) je na proteklim lokalnim izborima osvojila 14 mandata, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH šest, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH pet, Stranka za BiH i Stranka za narod BiH po dva te HDZ Koalicija za Zenicu jedan mandat.

Nezavisni kandidat Salko Musić osvojio je jedan mandat predviđen za nacionalne manjine.

Za načelnika Općine Zenica izabran je Husejin Smajlović (SDA).

Stranka demokratske akcije osvojila je najviše mandata i u Općinskom vijeću Kakanj. Od 29 redovnih madnata, SDA je osvojila 11, SDPBiH šest, A-SDA Stranka demokratske aktivnosti četiri, SBBBiH i Stranka za BiH po tri, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH dva mandata.

Jedan mandat za predstavnike nacionalnih manjina osvojio je nezavisni kandidat Mujo Fafulić.

Za načelnika Općine Kakanj izabran je Nermin Mandra (SDA).

Od 19 redovnih mandata u Općinskom vijeću Vareš, SDA je osvojila pet mandata, Hrvatska koalicija za Vareš HDZ BiH-HSS-NHI četiri, SDPBiH i SBBBiH po tri, BPS-Sefer Halilović dva, te Naša stranka i Hrvatska stranka prava (HSP) BiH po jedan mandat.

Avdija Kovačević (SDA) izabran je za načelnika Općine Vareš.

U Općinskom vijeću Olovo od 17 vijećničkih mandata, SDA je osvojila sedam, SDPBiH četiri, Stranka za BiH tri, SBBBiH, Stranka za općinu Olovo i Socijaldemokratska unija (SDU) BiH po jedan mandat.

Za načelnika Općine Olovo izabran je Đemal Memagić (SDA).

Od 17 redovnih mandata u Općinskom vijeću Kladanj SDA je osvojila pet mandata, Stranka za BiH tri, SDPBiH, SDUBiH i Narodna stranka radom za boljitak po dva, BPS-Sefer Halilović, SBBBiH i nezavisni kandidat Sead Hotović osvojili su po jedan mandat.

Jusuf Čavkunović (SDUBiH) izabran je za načelnika Općine Kladanj.

U Općinskom vijeću Visoko od 25 mandata SDA je osvojila devet, SBBBiH i A-SDA po četiri, SDPBiH tri, Stranka za BiH i BPS- Sefer Halilović po dva te Nezavisna lista za Visoko jedan vijećnički mandat.

Za načelnicu Općine Visoko izabrana je Amra Babić (SDA).

Fena/Informer.ba