Svijet Vijesti

Ubistvo bin Ladena ima simboličku važnost

Smrt Osame bin Ladena veliki je i simbolički udarac terorizmu u ratu kojeg je pokrenula administracija bivšeg američkog predsjednika Georga Busha.

Ipak, u praktičnom smislu, mogao bi biti manje značajan, jer je Al Kaida u proteklom desetljeću prerasla u mrežu s nizom organizacija u kojoj je vodeća uloga bin Ladena bila manje važna.

Prije deset godina tadašnji američki predsjednik je bio vrlo jasan: „Želim pravdu. Na jednom starom posteru na Zapadu je pisalo, isto ono što ću sada ponoviti – Traži se mrtav ili živ“.

Desetljeće nakon terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. sadašnji američki predsjednik Barack Obama je objavio da su američke snage ubile su vođu Al Kaide u njegovoj vili u Pakistanu, u gradu Abbottabad, u blizini Islamabada.

Nedvojbeno je, da bi živ Laden, barem u obavještajanom smislu, za SAD imao veću vrijednost, no za Washington, kao i obitelji gotovo tri tisuće žrtava, njegova nasilna smrt donosi ipak jednu vrstu pravde o kojoj je svojedobno govorio George Bush.

To je osjećanje sumirao Gordon Felt, predsjednik udruge „Obitelji iz leta 93“, koji je srušen iznad Pensilvanije kada su putnici pokušali spriječiti otmicu aviona:

„Ovo je važna stvar za nas, kao i za cijeli svijet. Ovo neće umanjiti našu bol, ili nam vratiti naše namilije. No, to je znak da je mozak tragedije 11. septembra uništen i da ne može više globalnim terorizmom širiti svoje zlo“.

Pitanje nasljednika

Objavljujući vijest međunarodnoj javnosti Obama se također pozvao na pravdu i istaknuo da akcija pokazuje sposobnost SAD da se suprostavi prijetnjama Al Kaide.

Balkan: Reakcije na ubistvo bin Ladena

„Kao zemlja nećemo tolerirati prijetnje našoj sigurnosti, niti ćemo mirno promatrai kako se ubija naš narod. Odlučni smo obraniti naše građane, prijatelje i saveznike. Ostajemo privrženi vrijednostima koje su nas učinile to što jesmo, zato obiteljima koji su izgubile svoje bližnje možemo poručiti da je pravda zadovoljena“, rekao je Obama.

Ipak, treba znati da se od 2001., teroristička mreža proširila u zemljama poput Jemena, Alžira i Iraka, gdje militanti operiraju nezavisno od vodstva Al Kaide.

Bin Laden je, zapravo, i prije nego su ga ubili američki specijalci, bio marginalizirana figura, u jednoj „vrsti mirovine“ koji je imao mali ili gotovo nikakav utjecaj na operacije Al Kaide, smatra profesor Paul Rogers iz Instituta za mirovne studije na Sveučilištu Bradfdord u Velikoj Britaniji.
Rogers: Razumijem da je ubojstvo Ladena širom SAD izazvalo opravdanu radost, ali konflikt između islamističkih pokreta i država kao što su SAD, još nije završen.

Rogers upozorava da ovo nije ključni moment u borbi protiv terorizma.

„Problem nije riješen. Samo prije nekoliko dana postavljena bomba u jednom kafiću u Marakešu pokazuje da se mreža sastoji od niza manjih grupa. Jedni djeluju u Jemenu, ali neke grupe su i u Sjevernoj Africi. Suočeni smo s daleko širim problemom. Razumijem da je ubojstvo Ladena širom SAD izazvalo opravdanu radost, ali konflikt između islamističkih pokreta i država kao što su SAD, još nije završen“.

Ubojstvo Ladena ipak je psihološki udarac džihadistima koji operiraju pod kišobranom Al Kaide. Izgubili su svog nedvojbenog lidera, ističe Maha Azzam, suradnik ekspertske organizacije Chatam House u Londonu.

„Simbolički ovo je veliki udarac mreži koja se sastoji od niza manjih grupa i ćelija koje djeluju širom svijeta“, smatra ovaj stručnjak.

Sada se otvara pitanje Osaminog „naslijednika“. To bi mogao biti manje karizmatični Ayman Al-Zawahiri, egipatski pedijatar, koji se smatra ideologom Al Kaide.

Utvrda

No bez obzira tko to bio, „slavu“ koju je Osama stekao video porukama snimljenima u špiljama Afganistana teško će biti obnoviti.

Zanimljivo je da je Bin Laden ubijen u Pakistanu, a ne u Afganistanu gdje su ga saveznici dugo vremena tražili. Zato profesor Rogers naglašava da bi bila sasvim druga priča da je nađen u špilji u Sjevernom ili Južnom Waziristanu, blizu granice s Afganistanom:
Skrovište lidera Al Kaide Osame bin Ladena Abbottabadu, 2. maj 2011.

„Činjenica da je ubijen u blizini Islamabada otvara cijeli drugi niz tema, a prvenstveno odnosa SAD i Pakistana“.

Novinar našeg radija Fawad Ali Shah ističe da je Abbottabad gradić u brdima na nadmorskoj visini od 1.250 metara i nekih 60-tak kilometara sjeverno od Islamabada.

U gradiću se nalaze vrhunske škole, a u njemu žive brojni umirovljeni oficiri pakistanske vojske.

Bin Ladenova vila nalazila se tek 90-tak metara od ulaza u vojnu akademiju. Više je nalikovala na utvrdu, s dva sigurnosna ulaza, sa zidovima visokima izmedju 3,5 i 5,5 metara. Zauzimala je prostor od 278 četvornih metara. Nije bilo telefonskih ili internetskih veza, a sve poruke donosili su posebni kuriri. Stanovnici vile su sami spaljivali i otpad.

Zgrada je izgrađena je 2005. godine, i lokalno stanovništvo je sumnjalo da se „netko važan“ nalazi u njoj, ali prema riječima našeg novinara, prilično su bili iznenađeni činjenicom da se radilo upravo o bin Ladenu.

Gradić je 1853. osnovao britanski oficir James Abbott, a ljepota gradića opjevana je u pjesmama.

izvor: Radio Slobodna Evropa