Izdvojeno Politika Vijesti

Ubuduće prvo obezbijediti parlamentarnu većinu za novog mandatara

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da ne treba predlagati novog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH dok ne bude obezbijeđena parlamentarna većina sa 22 potpisa, ali i entitetskom većinom.

“Nemamo mi ništa protiv da u jednom dogovoru pozicija predsjedavajućeg pripadne kandidatu HDZ-a, ali da stranke platforme imaju pet mjesta, a pet stranke iz Republike Srpske i dva HDZ-a. Mi imamo 18 poslanika, a ove stranke 17 poslanika i to je realno“, rekao je Tihić za “Nezavisne novine”.

Navodeći da je u protekle četiri godine SDA mnogo puta preglasana u Savjetu ministara, jer su SNSD i HDZ imali šest ministara, Tihić je dodao da će kombinacija pet plus pet natjerati na dogovaranje.

On je ocijenio da su za neformiranje izvršne vlasti odgovorna dva HDZ-a koja su blokirala formiranje Doma naraoda u Federaciji BiH, a time i BiH, a drugi odgovorni je SNSD, “koji nas je dva-tri mjeseca zabavljao pričom o referendumu i nismo mogli razgovarati o formiranju vlasti”.

Prema njegovim riječima, odgovornost snosi i SDP, naročito u prvoj fazi nakon izbora, kao i da ima nešto odgovornosti i kod SDA.

Predstavnički dom parlamenta BiH danas će raspravljati o potvrđivanju imenovanja Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Ukoliko Kukić ne dobije potreban broj glasova, Predsjedništvo BiH dužno je da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi ime novog mandatara za Savjet ministara BiH.

 

Srna/Informer.ba