Svijet Top Vijesti

Učesnici protesta optužili njemačku policiju za nasilje

Klimatski aktivisti u nedjelju su optužili policiju za nasilje nakon sukoba tokom demonstracija u njemačkom selu koje je sravnjeno s zemljom kako bi se napravio prostor za proširenje rudnika uglja.

U operaciji koja je započela u srijedu, stotine policajaca uklanjali su aktiviste iz zaseoka Luetzerath u zapadnoj Njemačkoj. Mjesto koje je postalo simbol otpora protiv korištenja fosilnih goriva, privuklo je u subotu hiljade učesnika protesta, uključujući švedsku klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg.

Organizatori protesta javili su da imaju desetine povrijeđenih u sukobima s policijom, a glasnogovornica organizatora Indigo Drau rekla je u nedjelju na pres-konferenciji da je policija upala nasilno među učesnike protesta tvrdeći da ih je policija “neobuzdano” tukla.

Aktivisti su u subotu optužili policiju da su ih tukli palicama, bacali suzavac i upotrijebili vodene topove. Najmanje 20 aktivista odvedeno je u bolnicu, kazala je medicinska radnica Birte Schramm, dodajući da je neke od njih policija tukla po glavi i stomaku.

Organizatori su rekli da je u subotu bilo 35.000 ljudi, dok policija tvrdi da je bilo oko 15.000 ljudi. Policijski glasnogovornik rekao je u nedjelju da je oko 70 policajaca povrijeđeno od srijede, a mnogi od njih u subotnjim sukobima.

U oko 150 slučajeva pokrenuti su krivični postupci, saopćila je policija, uključujući i za otpor prema policijskim službenicima, oštećenje imovine i narušavanje javnog reda i mira.

Luetzerath, koji su neko vrijeme napustili stanovnici, se ruši kako bi se napravio prostor za proširenje susjednog otvorenog rudnika ugljena. Rudnikom, koji je već jedan od najvećih u Evropi, upravlja energetska tvrtka RWE.

Proširenje se nastavlja unatoč planovima za postupno ukidanje uglja do 2030. godine, a vlada okrivljuje energetsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom na Ukrajinu, javio je AFP.

 

Fena/Informer.ba