BiH Top Vijesti

Udruženje ‘Novi put’ provodi kampanju o borbi protiv trgovine ljudima

Povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, udruženje “Novi put” danas će na području Hercegovačko-nertvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona provesti kampanje čiji je cilj podizanje svijesti o tom krivičnom djelu. 

Bosna i Hercegovina je zvanično identifikovana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja, prisilnih brakova.

Tokom 2022. godine u BiH je identifikovano 38 žrtava trgovine ljudima, što je znatno manji broj u odnosu na 61 žrtvu identifikovanu u 2021. godini. Od ukupnog broja identifikovanih, njih 29 je bilo maloljetno.

S obzirom na porast broja zainteresovanih osoba za odlazak na rad u inostranstvo, te činjenicu da se sve veći broj državljana BiH iskorištava van granica BiH, “Novi put” će u narednom periodu u Mostaru uspostaviti informativni punkt, na kojem će se pružati informacije o sigurnoj migraciji i načinima zaštite od svih oblika iskorištavanja.

Pozivali su sve osobe zainteresovane za rad u inostranstvu, a posebno mlade, da posjete njihovu facebook stranicu https://www.facebook.com/udruzenjenoviput, na kojoj će biti objavljeno više detalja o radu info punkta.

Udruženje “Novi put” kontinuirano podsjeća da borba protiv trgovine ljudima nije isključivo odgovornost samo nadležnih institucija, nego i svakog pojedinca, saopćeno je iz tog udruženja.