BiH Vijesti

UDT traži utvrđivanje odgovornosti za sutkinju Kantonalnog suda u Sarajevu zbog nemara u vršenju dužnosti

BIRN BIH
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) zatražio je od Disciplinske komisije utvrđivanje disciplinske odgovornosti sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, Rozite Šimić, koja se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, dok je pravni zastupnik tužene tražio odbacivanje optužnice kao neosnovane.

Ured je uložio preko deset materijalnih dokaza koji se odnose na dopise Općinskog suda u Sarajevu, popis spisa predmeta iz CMS sistema, detalje o predmetu zbog koje se tužena tereti, naredba o presignaciji predmeta, obavijesti sutkinje o zakazivanju sjednice Vijeća, zapisnik sa sjednice Vijeća, te rješenja i presude, kao i plan rješenja predmeta tužene za 2020. godinu.

Disciplinska tužiteljica Emira Zulčić je, izlažući završne riječi, kazala kako je neosporna krivica tužene sutkinje Šimić zbog zastare predmeta.

“Da je Šimić uzela predmet blagovremeno, do zastare ne bi došlo“, kazala je Zulčić, dodajući da se, prema stavu Ureda, sutkinja Šimić nije pridržavala načela efikasnosti postupka.

Ona je od disciplinske komisije tražila utvrđivanje disciplinske odgovornosti i izricanje kazne zbog učinjenog djela, pozivajući se na raniji disciplinski postupak za koji je Šimić odgovarala.

Kada je u pitanju period zahvaćen pandemijom koronavirusa i mjerama koje su bile na snazi u pogledu rješavanja samo hitnih predmeta, 1poput pritvorskih, Zulčić je kazala da je i predmet kojem prijeti zastara hitan i da je sutkinja morala postupati po njemu.

“Do odluke zbog pandemije je predmet kod tužene bio već devet mjeseci i ona je trebala već završiti predmet”, kazala je Zulčić.

Jasmin Džaferović, pravni zastupnik tužene, uložio je set dokaza za okolnosti rada tokom pandemije koronavirusa, a koji se odnose na odluke o radu u smjenama i prioritetnosti predmeta. Osim toga, Džaferović je uložio i optužnicu Kantonalnog suda u Sarajevu, rješenje o potvrđivanju optužnice, ispis iz CMS sistema, kretanje spisa, te plan rješavanja predmeta tužene.

Kazao je da je Ured selektivno iznio dokaze i optužbe u pogledu sutkinje Šimić, tvrdeći da nije samo ona bila dužna paziti da ne dođe do zastare predmeta, nego svi učesnici u postupku, računajući i tužioca.

“Mislim da je način kako je ova disciplinska tužba postavljena sutra ostavlja mogućnost targetiranja nekoga”, kazao je.

Džaferović je rekao da je tužena Simić vrijedna sutkinja i da to pokazuje izvještaj o prekoračenoj ispunjenoj normi, koju je ispunjavala u prethodnim godinama.

On je od Disciplinske komisije tražio da tužbu odbaci kao neosnovanu i sutkinju oslobodi disciplinske odgovornosti.

Disciplinska komisija će doluku donijeti u zakonom predviđenom roku.

BIRN BIH/ Informer.ba