Izdvojeno Region Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Uhapšen Goran Hadžić!

Goran Hadžić, posljednji kojeg traži Haški tribunal, uhapšen je Fruškoj gori, na putu između dva objekta.
Vijest o hapšenju Hadžića objavljena je i prije dva dana, ali su je demantovali policijski zvaničnici.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u srijedu je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu potvrdio da je na Fruškoj Gori uhapšen posljednji haški bjegunac Goran Hadžić, vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji.

“Srbija je završila najteža poglavlja u saradnji sa Hagom, i nastaviće da ispunjava međunarodne obaveze”, rekao je Tadić, prenosi B 92.

Tadić je rekao da odmah na početku želi da demantuje informacije koje su se pojavile i nakon hapšenja Ratka Mladića, da je Srbija skrivala Mladića, da niko nije znao svih ovih godina gdje se Hadžić krio.

Tadić je napomenuo da je od formiranja Nacionalnog savjeta za nacionalnu bezbjednost saradnja s Hagom kada je riječ o hapšenjima bjegunaca, veoma poboljšana.

“Saradnja s Hagom bila je problem za Srbiju u saradnji sa međunarodnom zajednice. Nakon formiranja Savjeta za Nacionalnu bezbjednost, uhapšeni su Karadžić, Mladić i Hadžić i uspostavljena je metodologija i istražni postupak koji je dao vidljiv i konkretan rezultat. Iza Nacionalnog savjeta radio je Akcioni tim, ovom prilikom želim da im čestitam kao i BIA koja je izvršila hapšenje”, kazao je Tadić.

“Nakon hapšneja Mladića, u djelu javnosti osvanule su informacije da je Srbija krila Mladića, još jednom kažem da je to bilo neistinito i želim da predupredim sve informacije, jer vidim da se već sada pojavilo da je Srbija znala gdje se Hadžić nalazi”, poručio je on.

Odgovarajuči na pitanja novinara, Tadić je rekao da je istraga o skrivanju Hadžića u toku i da očekuje da će se otkriti gdje se on skrivao za sedam godina i ko mu je u tome pomagao.

 

Vladimir Vukčević : Hadžić je bio naoružan, teško prepoznatljiv i sa lažnim identitetom

Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je haški optuženik Goran Hadžić uhapšen jutros u šumi kod sela Krušedol na obroncima Fruške gore, da je bio teško prepoznatljiv i imao je lažni identitet.

On je saopštio da je sa Hadžićem priveden i jatak sa kojim je trebalo da se sastane zbog novca.

Vukčević je na konferenciji za novinare rekao da je Hadžić bio u kontaktu sa nekoliko osoba i da je BIA imala informaciju da treba da se sretne sa osobom koja će mu dati novac.

On je rekao da je Hadžić imao brkove i bradu od tri dana, da je nosio pištolj, ali nije pružao otpor.

Prema njegovim riječima, neki Hadžićevi prijatelji su mu posredstvom medija slali poruke da se sprema hapšenje.

Pomenuti sastanak sa kontaktom bio je pomjeren za 24 sata, jer su u medijima u ponedeljak i utorak objavljene špekulacije o hapšenju“, rekao je on.

Tada smo ga čekali, ali je odustao od sastanka i provjeravamo ko je pustio glasine o hapšenju“, rekao je Vukčević.

Srbijanski tužilac je istakao da se provjeravaju i navodi da je Hadžić imao kontakte sa pojedinim sveštenicima u tom rejonu.

Vukčević je rekao da je Hadžić tokom sedmogodišnjeg bjekstva bio veoma nepovjerljiv i da je bio u kontaktu sa svega nekoliko ljudi, od kojih je jedan uhapšen zajedno sa njim.

Do `prodora` u potrazi za Hadžićem došlo je nakon saznanja Akcionog tima da bjegunac želi da proda sliku čuvenog italijanskog umjetnika Amadea Modiljanija pošto je ostao bez novca za skrivanje“, rekao je Vukčević.

Hadžićevi prijatelji su puštali dezinformacije u javnosti i napadali su institucije koje sprovode akcioni plan. Željeli su da mu pošalju poruku da se skloni iz zemlje, ali je to spriječeno u saradnji sa stranim službama“, rekao je Vukčević.

Hadžića ICTY u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubistvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine. Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991.

Optužnica ga tereti “za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu u Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, i progone i ubistva Hrvata i drugih nesrba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa”.

Županijsko tužilaštvo u Vukovaru je 22. februara 2003. podiglo optužnicu protiv deset osoba iz vrha bivše JNA i civilnih vlasti tzv. RSK, među kojima je i Goran Hadžić, za zločine u Vukovaru 1991. godine.

 

Informer.ba