Svijet Vijesti

Uhapšen muškarac u Hong Kongu dok je prisustvovao odavanju počasti kraljici Elizabeti II

Muškarac u Hong Kongu, koji je u ponedjeljak navečer, otišao pred britanski konzulat odati počast kraljici Elizabeti II, priveden je u prisustvu mnoštva ožalošćenih građana, javlja BBC.

Lokalni mediji su izvijestili da je privedeni muškarac (43),odsvirao nekoliko pjesama na usnoj harmonici, uključujući onu povezanu s protestima 2019. godine, kao i britansku nacionalnu himnu.

Pritvoren je prema zakonu o pobuni protiv vlasti, koja datira još iz kolonijalnog doba, rekla je policija za kineski BBC.

Tužitelji su do nedavno ovaj zakon rijetko koristili.

Ali posljednjih nekoliko mjeseci sve je veći broj ljudi optuženih prema ovom zakonu, uključujući pet logopeda koji su ranije ovog mjeseca proglašeni krivima za objavljivanje “buntovničkih” knjiga za djecu.

Snimka koja se dijeli na društvenim mrežama prikazuje čovjeka koji stoji ispred konzulata i na svojoj usnoj harmonici svira melodiju “Slava Hong Kongu”, neslužbenu himnu demonstranata tokom prodemokratskih protesta 2019. godine.

Vidi se i velika grupa ljudi, koja se okupila kako bi gledala prenos kraljičine sahrane s državnim počastima u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako pjeva uz tu melodiju.

U tekstu pjesme spominju se “suze na našoj zemlji”, a također i “demokratija i sloboda”.

Policija je BBC-ju rekla da je muškarac pritvoren pod sumnjom da je izvršio “krivično djelo s namjerom pobune protiv vlasti”.

Stanovnici Hong Konga prošle su sedmice satima čekali u redu kako bi odali počast kraljici, što je možda najveći iskaz ljubavi prema pokojnom monarhu viđen izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Fena/Informer.ba