Ekonomija Vijesti

UIO BiH: Bez dogovora o raspodjeli prihoda

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH nije danas postigao dogovor o poravnanju raspodjele prihoda od indirektnih poreza iz proteklih godina.

Portparol UIO Ratko Kovačević reka je novinarima nakon sjednice da ovo pitanje ide na dalje usaglašavanje radi postizanja dogovora, ne želeći da precizira razloge zbog kojih danas nije postignut dogovor.

Upravni odbor donio je odluku o novim koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, počevši od 1. aprila.

Novi koeficijent prema Federaciji BiH iznosiće 63,98, prema Republici Srpskoj 32,47 odsto, a prema Brčko distriktu 3,55 odsto.

Stari koeficijenti, doneseni u junu 2008. godine, iznosili su za FBiH 64,39 odsto, za RS 32,06 odsto i za Brčko distrikt 3,55 odsto.

Kovačević je istakao da će članovi Upravnog odbora, u svojstvu komisije za izbor novog direktora UIO danas otvoriti prijave pristigle za ovu funkciju i da će izvršiti vrednovanje koji kandidati ispunjavaju uslove konkursa.

On nije želio da saopšti novinarima imena kandidata. “Kandidati će biti obaviješteni o datumu intervjua, a nakon što budu bodovani, lista uspješnih biće dostavljenaVijeću  ministara BiH koji je nadležan za imenovanje direktora”, objasnio je Kovačević.

Kovačević je istakao da izmjene Zakona o UIO BiH koje predlaže Republika Srpska, a prema kojima bi ova institucija trebalo da ima tri računa, nisu bile na dnevnom redu današnje sjednice.