BiH Izdvojeno Vijesti

UIO BiH: Otkrivena milionska carinska prevara

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) otkrili su carinsku prevaru prilikom uvoza mesa iz Holandije u Bosnu i Hercegovinu, a postoji osnova sumnje da je budžet oštećen za više od milion KM.

“Uprava će kod jednog značajnog uvoznika mesa izvršiti naknadnu naplatu zakonom predviđenih uvoznih dažbina, a u narednih deset dana bit će spreman i izvješataj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o postojanju osnova sumnje da je počinjeno ovo krivično djelo”, saopćeno je danas iz UIOBiH-a.

Naime, precizira se da je “jedan značajan uvoznik mesa iz Bosne i Hercegovine” prilikom uvoza mesa u toku 2007. i 2008. godine na fakturama deklarisao robu kao da je riječ o zamrznutom goveđem loju, a radilo se o najkvalitetnijim komadima mesa poput bifteka, komada buta i slično.

Također, vrijednosti faktura bile su višestruko umanjivane.

“Nakon provedenih istražnih radnji i saradnje s kolegama iz Carinske uprave Holandije, koji su izvršili provjere faktura koje je UIO poslala na provjeru, zaključeno je da je prilikom 17 uvoza mesa u BiH vrijednost na fakturama bila umanjena za 1.126.716,27 eura, odnosno 2.197.096,00 KM. Kako se radilo o kvalitetnim dijelovima mesa, a ne zamrznutom goveđem loju, izbjegnuto je plaćanje carine u visini od 10 posto, carinske evidencije od jedan posto, PDV-a u iznosu od 17 posto i prelevmana koji se kreću od 1,5 do 2,5 KM po kilogramu mesa“, precizirao je UIO.

Na ovaj je način budžet Bosne i Hercegovine oštećen za više od miliona KM, koje će Uprava za indirektno oporezivanje BiH u narednim danima naknadno naplatiti.

Također, UIO priprema izvještaj za Tužilaštvo BiH o postojanju osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo, pa zbog završnih istražnih radnji ime poreskog obveznika ne može navesti do okončanja pomenutog izvještaja.

U kontrolama koje su u toku bit će utvrđena i eventualna odgovornost carinskih službenika koji su radili na carinjenu 17 pošiljki iz Holandije gdje je u svakoj pošiljci uvezena 21 tona kvalitetnog mesa deklarisanog kao smrznuti goveđi loj.

DISCIPLINSKI POSTUPCI PROTIV SLUŽBENIKA UIOBIH

Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO) Miro Džakula potpisao je novih 35 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika Uprave.

Trideset disciplinskih prijava odnosi se na službenike koji su bili uključeni u predmete uvoza ukradenih građevinskih mašina iz EU-a u BiH, a neki od njih su bili privedeni na obavještajne razgovore u nedavno izvedenoj akciji “Carina”.

Neovisno od istrage koju u ovom slučaju vodi Tužilaštvo BiH, a u kojoj je sudjelovala od samog početka i UIO, ta institucija je odlučila provesti disciplinske postupke protiv službenika koji su bili uključeni u sumnjive uvoze mašina iz EU-a.

Radi se o devet službenika iz Carinske ispostave Gradiška, sedam službenika iz Carinske ispostave Brod, 11 službenika iz Carinske ispostave Banja Luka i tri službenika iz Carinske ispostave Grude.

Ostalih pet disciplinskih prijava odnosi se na službenike carinskog referata na graničnom prijelazu Kamensko, za koje postoji osnova sumnje da su dozvolili nelegalan uvoz kafe u Bosnu u Hercegovinu u toku 2009. godine.

”’Naknadno je otkriveno da je u periodu od 16. januara do 26. septembra 2009. na graničnom prijelazu Kamesko izvršeno sedam uvoza pržene kafe i to svaki put u količini od 19.920 kg, koja nije bila prijavljena za carinjenje, pa je tako bilo izbjegnuto plaćanje uvoznih dažbina: carine, carinske evidencije, akcize na prženu kafu i PDV-a,” stoji u saopćenju UIOBiH.

Napominju i da postoji još 50-ak prijava protiv službenika UIO za koje će u narednom periodu provjeriti da li postoji eventualna odgovornost za nesavjesno poslovanje u službi.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je sve građane, kao i sve poreske obveznike u Bosni Hercegovini koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju 080 02 06 07!!! Svi pozivi su besplatni i anonimni.

 

Fena/Informer.ba