BiH Top Vijesti

UKC Tuzla upisan u Registar naučno-istraživačkih organizacija

Povodom upisa Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla u Registar naučno-istraživačkih organizacija danas je u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona održana press konferencija na kojoj je ministar Ahmed Omerović kazao da “to treba da dovede do upisa istraživača koji će moći aplicirati na programe iz oblasti nauke koji će biti raspisani u narednih nekoliko mjeseci”.

 

– Te uslove je nedavno ispunio i UKC Tuzla te će se započeti upis istraživača –  kazao je ministar Omerović.

Direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla Denijal Tulumović reakao je da su u zadnjih nekoliko mjeseci napravili više iskoraka prema Kantonalnoj i Vladi FBiH kao i Ministarstvu zdravstva, jer ova ustanova nije bila registrirana od 2008. godine kao javna zdravstvena ustanova. Istakao je važnost prepoznatljivosti njihovih ustanova u naučno-istraživačkom radu, na prostoru u i izvan BiH.

Sama činjenica, rečeno je ovom prilikom, da su sredstva za nauku koja je izdvojila Vlada TK ove godine višestruko veća nego prethodnih godina omogućava istraživačima da se prijave na različite programe iz naučno-istraživačkog rada, te da predlože projekte u interesu bavljenja naukom i  bržeg razvoj nauke u ovom kantonu.

Kao pozitivan primjer iz proteklog perioda predsjednik Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju  Elvis Ahmetović ističe to da je prošle godine u Registar uveden Univerzitet u Tuzli.

– Sada je to učinio UKC Tuzla a nakon toga slijedi registracija istraživača. Time se stvaraju uslovi za baze naučno-istraživačkih institucija i istraživača u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK. Nakon toga slijedi raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje programa iz naučno-istraživačkog domena – naveo je Ahmetović.

 

Fena/Informer.ba