BiH Top Vijesti

Ukidanje diplome Sebiji Izetbegović

Senat sarajevskog Univerziteta će sutra održati sjednicu koja je unaprijed izazvala veliki interes javnosti, a prvenstveno jer se očekuje da će biti riječi o diplomama generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i lidera stranke Narod i Pravda Elmedina Konakovića.

“Do utorka ćemo poslati pozive za ovu sjednicu. Tako će svi koji trebaju prisustvovati biti na vrijeme obaviješteni”, rekao je ranije Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

Bio je zahtjev od dva dekana iz medicinske grupacije da se razmatra diploma Sebije Izetbegović. Podnijeli su zahtjev da se održi vanredna sjednica,a ranije je bio zahtjev jedne organizacione jedinice vezan za njenu diplomu”, naveo je on.

Novi Zakon o visokom obrazovanju KS, senatu je dao mogućnost da oduzme nekome diplomu,ako se ispostavi da je nelegalno stečena.

“Nezahvalno je da unaprijed bilo šta prejudiciram. Senat po zakonu o visokom obrazovanju ima mogućnost oduzimanje javne isprave, ako se ispostavi da je nezakonito stečena. U ovom slučaju ne bih prejudicirao, to je stvar senata. To je tijelo koje će zauzeti svoj stav”, rekao je Škrijelj.